Home

Nieuws 1587 x bekeken

Waddinxveen beste gemeente voor agrarisch ondernemers

Doetinchem - Waddinxveen mag zich de land- en tuinbouwgemeente van Nederland noemen. De Zuid-Hollandse gemeente eindigt bovenaan in een onderzoek van Boerderij op basis van CBS-cijfers.

Gekeken is naar elf terreinen, waaronder omzetgroei, tempo schaalvergroting en minste krimp aantal bedrijven. Op nummer twee staat het Zeeuwse Terneuzen. De gemeenten Opmeer (Noord-Holland) en Veghel (Noord-Brabant) delen samen de derde plek.

Van de vierhonderd Nederlandse gemeenten zijn er driehonderd beoordeeld. De overige tellen minder dan veertig professionele agrarische bedrijven binnen hun grenzen en zijn om die reden niet meegenomen. De winnaar kon in totaal 230 punten krijgen. Waddinxveen won met 107 punten. De ondernemers daar zagen in vier jaar tijd vooral hun omzet groeien.

Waddinxveen heeft 66 bedrijven, voornamelijk glastuinbouw, sierteelt en akkerbouw, en daarnaast één melkveehouderij. Vooral de glastuinbouw zag omzetgroei en schaalvergroting in de periode 2008-'12. Het gemeentebestuur telt er twee wethouders die zelf een landbouwbedrijf hebben. Het college ziet dat de inspanning voor een ondernemersvriendelijk klimaat vruchten afwerpt. Wethouder Cees Kroes: "We kunnen niet alles toestaan, maar denken altijd mee met de ondernemers."

Het Friese Littenseradiel heeft relatief de meeste landbouwgrond: bijna 12.500 van de 13.000 hectare. Utrechtse Heuvelrug zag het aandeel biologische land- en tuinbouw met 6,1 procentpunt het sterkst toenemen. Amsterdam telt relatief de meeste biologische bedrijven. Van alle 53 land- en tuinbouwbedrijven (exclusief hobbymatige) in de hoofdstad werkt 17 procent volgens de biologische normen.

140 gemeenten scoren nul punten. Naast 'stedelijke' zitten daar ook opvallend veel plattelandsgemeenten bij, zoals de Twentse boerengemeenten Tubbergen en Dinkelland. Maar ook het Gelderse Berkelland met bijna 560 land- en tuinbouwbedrijven - nummer 5 als het gaat om de gemeente met de meeste bedrijven – scoort nul punten. Dit heeft veelal te maken met een daling van het aantal bedrijven, en van de totale omzet.

Of registreer je om te kunnen reageren.