Home

Nieuws 407 x bekeken

WTO geeft onderhandelaars extra lucht

Genève – De Wereldhandelsorganisatie WTO geeft onderhandelaars extra tijd om een pakket handelsliberaliserende maatregelen op te stellen die tijdens een ministeriële conferentie in Bali volgende maand op tafel komt. Dat heeft directeur-generaal Roberto Azevedo bekendgemaakt na alweer een teleurstellende bijeenkomst van het Trade Negotiations Committee van de WTO.

Onderhandelingen voor een nieuw WTO-handelsverdrag lopen al 13 jaar. De WTO zet nu in op een akkoord op deelgebieden in plaats van een allesomvattend akkoord. Een mini-deal zou moeten worden goedgekeurd door alle lidstaten tijdens een top die op 3 december begint op het Indonesische Bali. Algemeen werd verwacht dat de Braziliaan zou bekendmaken dat een dergelijke deal nu dichtbij is. In plaats daarvan uitte Azevedo zijn frustratie over het gebrek aan daadkracht zelfs waar het 'laaghangend fruit' betreft.
De VS houden vast aan de stelling dat China zich niet langer mag rekenen tot de ontwikkelingslanden en dus net als bijvoorbeeld de VS, de EU en Japan serieuze markttoegang moet opgeven. Argentinië houdt vast aan de eis dat rijke landen 50 procent van hun exportsubsidies op landbouwproducten afschaffen terwijl India het recht wil behouden bij bepaalde prijsschommelingen voedselimporten te reguleren. Azevedo wil nu dat landen tot een kansrijk voorstel tot een deal komen voor het hoogste orgaan van de WTO bijeenkomt op 21 november.

Of registreer je om te kunnen reageren.