Home

Nieuws 1329 x bekeken 5 reacties

WTO dichtbij akkoord over handel, voedselvoorraden

Genève – Binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is bij onderhandelaars bijna een akkoord over het vereenvoudigen van internationale handel. Dat heeft directeur-generaal Roberto Azevêdo bekendgemaakt. Het betreft onder meer een deal over het versoepelen van douaneprocedures. Als het akkoord erdoor komt zal dit naar verwachting in december op een WTO-top in Bali door ministers van handel worden bekrachtigd.

In zekere zin is het akkoord een "Doha light", dus een beperkt liberaliseringsverdrag. De hoop op een veelomvattend vrijhandelsakkoord is voorlopig opgegeven. De onderhandelaars zijn ook dichtbij een deal over het recht van landen voedselvoorraden op te bouwen. Het betreft een initiatief van India dat wordt gesteund door een coalitie van ontwikkelingslanden, de G33.
Om de voedselvoorraden op te kunnen bouwen, willen de landen meer handelsverstorende subsidies aan boeren kunnen verstrekken zodat de productie groeit. Westerse landen willen garanties dat het programma niet wordt misbruikt en eisen informatie en transparantie, maar India hamert in dat opzicht op haar soevereiniteit. India wil ook dat regels over subsidiëring uitgaan van andere geüpdatete prijzen voor grondstoffen. Nu zijn de regels gebaseerd op cijfers van 20 jaar geleden, aldus het land.
Er ligt ook een voorstel op tafel om een plafond in te stellen op exportsubsidies en maatregelen met soortgelijk effect, als een stap richting een verbod. Tijdens een ministeriële conferentie in Hongkong in 2005 kwamen regeringen al de eliminatie van dergelijke maatregelen voor het einde in 2013 overeen, maar toen kwam het uiteindelijk niet tot een nieuw wereldhandelsverdrag.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  kortom, vrije wereldhandel zal er nooit komen, men doet alles om de boer minder te betalen als hem toekomt

 • agratax2

  schoenmakers1. Ik denk dat je moet stellen, dat ze er alles aan doen om als overheid aan eten te laten verdienen. Als de overheden ten tijde van -overvloed- goedkoop ingekochte voorraden aanlegen, zijn die te verkopen ten tijde van schaarste, dus hoge prijzen. Hiermee wordt de handel de wind uit de zeilen gehaald, de handel wenst niet te investeren in voedselvoorraden, dat is de laatste decennia wel gebleken. Handel wil hooguit speculeren op de korte termijn -snel geld-. In alle gevallen zullen de boeren er niet beter van worden, zij hebben doorgaans niet voldoende kapitaal om met hun eigen producten te speculeren, zoals lang geleden de boeren met Karwei en Blauwmaanzaad nog wel eens plagten te doen.

 • schoenmakers1

  je kunt wel eens gelijk hebben agratax, maar dit betekend wel dat de overheid opnieuw de prijzen vaststeld, als het goedkoop dreigt te worden bij het inkoopmoment, en als het duur dreigt te worden het verkoopmoment

 • alco1

  Het is vaak zo dat men bij ons onbeperkt kan invoeren, mede veroorzaakt door de verregaande privatisering en voor export belemmeringen gemaakt worden. Zie nu weer met Rusland.
  Agratax. Ik vroeg je nog iets in #7 in het item over melkproductie gekoppeld aan ha's.

 • agratax2

  schoenmakers1. Zo is al eeuwen geweest, net de laatste jaren dacht / hoopte de overheid dat de markt (boeren en handel) de voorraden zou gaan financieren. Helaas geen resultaat, dus gaan de landen met vaker een te kort dan een overschot zelf weer graan opslaan. In de oudheid sloeg de overheid de overschotten op omze bij slechte oogsten op de makt te brengen tegen hogere prijzen. Anders gezegd er ontstond op dat moment devaluatie je kreeg minder graan voor je ruilmiddel dan een jaar eerder.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.