Home

Nieuws 928 x bekeken

Voedingsmiddelenbranche is groeimotor

Amsterdam – De voedingsmiddelenindustrie was in 2013 qua productie een zeldzame groeimotor voor de Nederlandse economie. Volgend jaar zakt de groei echter weg. Dat meldt ING Economisch Bureau in haar kwartaalbericht Industrie.

De productie groeit met name door een aantrekkende vraag vanuit het buitenland; de binnenlandse markt blijft moeizaam. In 2012 daalde het productievolume van de voedingssector met 2,4 procent. Daarmee scoorde de sector slechter dan de industrie als geheel (-0,8 procent). In 2013 zag diezelfde industrie het productievolume opnieuw krimpen, nu met 1,2 procent. In de chemie en transportmiddelensector wordt zelfs een daling met 4 procent gerealiseerd.
De voedingssector noteert een plus van 3 procent en komt samen met de genotmiddelenindustrie op een productiewaarden van 73 miljard euro, waarmee de sector verreweg de grootste industrie in Nederland is. Waar echter vrijwel alle sectoren een forse groei doormaken in 2014, blijft de groei in de voedingsbranche beperkt tot 0,5 procent.
De export trekt volgens ING de spreekwoordelijke kar. De laatste maanden is de industrie als totaal met name positiever geworden over de ontwikkeling van exportorders. Hoewel ook de binnenlandse vraag iets lijkt aan te trekken, verwacht de Amsterdamse bank niet dat de binnenlandse afzet veel zal toenemen in 2014. Het consumentenvertrouwen blijft achter.
In de agrifoodsector wint West-Europa aan aandeel. In 2013 ging circa 74 procent naar West-Europese bestemmingen, minder dan tien jaar geleden maar meer dan in 2012. Opkomend Europa en Azië zijn net als vorig jaar goed voor respectievelijk 8 en 9 procent. Afrika en het Midden-Oosten en Noord-Amerika volgen, terwijl slechts 1 procent wordt verscheept naar Latijns-Amerika, zelf een grote exporteur van voeding.

Of registreer je om te kunnen reageren.