Home

Nieuws 12084 x bekeken 15 reacties

Staat vangt bot bij Van den Broek

's-Hertogenbosch - Het is de staat niet gelukt via de rechter ongeveer 9 ton aan mestboetes en dwangsommen te innen van een groep besloten vennootschappen, stichtingen en natuurlijke personen rond het bedrijf van Anthony van den Broek. Dat blijkt uit een deze week gepubliceerde uitspraak van de Rechtbank Oost-Brabant.

De rechtbank heft de beslagen op die de staat had gelegd bij het conglomeraat van bedrijven. De staat heeft naar het oordeel van de rechtbank onrechtmatig gehandeld en zal daarvoor mogelijk ook een schadevergoeding moeten betalen, aldus de uitspraak die dateert van 6 november.

De staat heeft van verschillende bedrijven uit de groep meer dan 700 boetes en ongeveer 20 verbeurde dwangsommen tegoed vanwege overtredingen van de Meststoffenwet. De boetebedragen variëren van enkele honderden euro's tot 225.000 euro.

Het bedrijf ligt sinds september vorig jaar onder de loep van het Openbaar Ministerie vanwege een verdenking van grootschalige fraude in de mestverwerking. Bij de inval is de administratie in beslag genomen. Eigenaar en hoofdverdachte Van den Broek is in februari tijdelijk vastgezet voor verhoor, evenals zeven andere verdachten. Een van de onderdelen van het bedrijf, het transportbedrijf Lierop is inmiddels failliet. Een deel van het bedrijf is vorig jaar bij een executieverkoop in opdracht van de bank te gelde gemaakt.

De staat stelt dat de verschillende bedrijven nauw met elkaar verweven zijn en dus ook mogen opdraaien voor elkaars boetes. De bedrijven maken in de ogen van de staat misbruik van de identiteitsverschillen binnen de groep. De leiding van het bedrijf heeft daarbij een 'ondoorzichtige constructie van vennootschappen gecreëerd en in stand gehouden met het kennelijke oogmerk verhaal van schuldeisers te voorkomen', stelt de staat.

De rechtbank heeft bij de beoordeling van de eis van de staat vooral gekeken naar de boetes en dwangsommen die zijn opgelegd aan het bedrijf Meafco dat deel uitmaakt van de groep. Meafco zou het geld dat in principe beschikbaar was, hebben weggesluisd naar andere onderdelen van de groep. De rechtbank is het niet met de staat eens. Dat binnen de bedrijven aan bepaalde schuldeisers wel is betaald en aan de staat niet, wil niet zeggen dat de bedrijven daarmee de staat ten onrechte tekort hebben gedaan, oordeelt de rechtbank.

Behalve de staat zijn er nog tientallen boeren en loonwerkers die geld tegoed hebben van het bedrijf.

Laatste reacties

 • drikhend

  De brutale hebben de halve wereld en de rest pakken ze ook nog als ze kunnen . Deze familie heeft het op hun manier goed voor elkaar .

 • minasblunders1

  Dan heb je het over de staat neem ik aan Drikhend?

 • schoenmakers1

  ja, ik denk het wel minasblunders, als ik soms hoor aan welke voorwaarde een criminele organisatie moet voldoen doet de overheid er volledig aan

 • drikhend

  Over Beide . de staat en van de Broek , De staat is een onbetrouwbare partner . Zij maken soms wetten en regels die ze zelf niet snappen . En van de Broek snapt deze zo goed dat hij er creatief mee omgaat . En de zaak dicht timmert zodat ze hem niet helemaal kaal kunnen plukken . En over zijn handel en wandel zullen we het maar niet hebben . daar mag iedereen invullen van wat hij of zij er zelf van vindt of denkt . Maar mijn vertrouwen in de overheid is niet groot en zal zeker niet meer worden maar eerder richting nul gaan . Als dit een kleine boer of handelaar was geweest hadden ze hem allang een poot uitgedraaid .

 • Mozes

  Mede dankzij van den Broek hebben ze nu in Zuidoost Nederland strengere aanwendingsnormen.

 • minasblunders1

  Precies Drikhend, uit crimineel gedrag volgt crimineel gedrag. Dat de overheid achter Van den Broek aanjaagt, is een typisch geval van de pot die de ketel verwijt....

 • schoenmakers1

  zeg eens mozes, hoe kan het als de overheid zo heilig is ze verschillende regels bedenk en dan meteen de uitzondering er bij voegt dat ze er zelf niet aan hoeft te voldoen, toch wel een beetje raar he!

 • Katje

  Ik hou van creatieve mensen. Mensen zoals v.d. Broek en consorten zouden er veel meer moeten zijn. Zet de staat maar op een dwaalspoor. Is een teken dat er nog rondlopen die de overheid te slim af zijn. Al denkt die hoop stront in Den Haag dat ze slim zijn. Dat valt toch reuze tegen. 7 v.d. Broekers de bajes in, alle zooi in beslag genomen. Moest er in Nederland niet bezuinigt worden....? Zal niet lukken als er straks schadeclaims gaan komen. En terecht! Dat ze maar veel opeisen. 7 jaar achter vodden gezeten door overheid en nog staat overheid met lege handen. Geweldig! Vader v.d.
  Broek zou zich in zn graf omdraaien om de dikkoppen in Den Haag nog een lach na te geven. Lang leve de overheid

 • minasblunders1

  Ik sluit me hier volledig bij aan.

 • boerkebrabant

  ja, we leven in een klote land. alle varkensboeren moeten gewoon oprotte hier, alles word uit de kast gehaald om dat te bewerkstellen. neem nou bv alle extra eisen op dierwelzijn, en milieu tov onze omringende landen, dat noemen ze nou een Europa.
  en dan de vergunning verlening wat mestverwerking betreft, wij in gemert zijn al 5 jaar bezig om een vergunning te krijgen om grootschalig mest te gaan verwerken. wij kunnen dat voor 8 euro per kub.
  owe, owe als we dat toch eens klaar krijgen, dat moet de overheid weer iets nieuws verzinnen om ons weg te werken, dus maar geen vergunning verlenen dan blijven ze tenminsten met dat probleem zitten, die arme varkensboertjes. onze wethouder hoppenzak is koploper varkensboertje wegpesten. deze week kwam ie met het idee om meer insecten te eten, omdat er voor varkensvlees te veel water nodig was, nou ik weet nog wel een insect voor hem!

 • koestal

  Nederland,land van mist ,mest en regen

 • drikhend

  Nou best boerkebrabant Die Hoppezak daar bij jullie in Gemert heeft een vooruitziende blik . Want gaat Nederland zo door met het tegenwerken van in principe elke ondernemer die met veel kapitaal en zwaardere tot heel zware arbeid en niet vergeten grond de kost moet verdienen . Gewoon tegen te werken of regels en wetjes maken zodat iedereen maar bezwaar kan maken en dus tegenwerken .Dan gaan deze bedrijven of lang procederen en niets verdienen en dus stoppen of vertrekken uit Nederland . Elk bedrijf wat vertrekt of stopt in een gebied trekt ook van andere ondernemers omzet weg . En dus bepaalde gebieden zullen daardoor werkgelegenheid verliezen en dat betekend minder geld te besteden door burgers en de cirkel wordt alleen maar groter waar de besteding gelden wegvloeien . En de stille armoede komt om de hoek kijken . En aangezien ze in arme landen ook insecten enz. eten . Kan ik mij hier wel iets bij voorstellen . Als er geen geld meer is dat vuil enz opgehaald wordt groeien hier wel vliegen op . En alle hygiëne die we nu hebben geld dan niet meer , als je maar te eten hebt anders ga je dood . Maar met vliegen enz. leef je als voldoende weerstand hebt langer . Dan gaan er veel vroegtijdig dood en door natuurlijke selectie blijven de sterke over Zoals de dieren in de oostvaardersplassen .En die overblijven kunnen dan goedkoop voor de rijken werken zodat deze nog meer geld krijgen .

 • boerkebrabant

  ja, nou vind hoppenzak ook dat varkensboeren een andere ingang in het ziekenhuis moeten hebben ivm mrsa. tuurlijk moet en word er hard gewerkt om die bacterie weg te krijgen, maar om ons nou via een aparte varkensingang naar het ziekenhuis te laten gaan vind ik toch wel wat ver gaan. hoe zou het trouwens met honden bezitters zijn?
  kijk, wekelijks lezen we via ingezonden brieven, of van hoppenzak iets in ons plaatselijk krantje wel wat negatiefs over ons, en als je dat maar blijft herhalen gaan de mensen dat ook nog geloven ook. af en toe voel ik me een crimineel die ze het liefst zo vlug mogelijk uit mijn nederland willen hebben. overigens zijn we als er onroerend zaak belasting betaald moet worden wel welkom. in 2013 een verhoging van 85 %. je zou er bijna insecten van gaan eten.

 • hertha

  terug te komen op het artikel, misdaad loont in Nederland!

 • Schepens9

  De inspecteurs krijgen altijd gelijk desnoods met hulp van de gemeente

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.