Home

Nieuws 780 x bekeken 1 reactie

Rechter scherpt regels stikstofbank aan

Den Haag - De Brabantse stikstofdepositiebank voldoet niet aan de eisen die de rechter daaraan stelt. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.

De hoogste bestuursrechter heeft een streep gezet door de natuurbeschermingswetvergunningen voor een melkveebedrijf, een vleeskuikenbedrijf, een rundveebedrijf en een varkenshouderij. De Werkgroep Behoud de Peel had tegen de vergunningen bezwaar gemaakt.

De Raad van State keurt het systeem van de stikstofdepositiebank niet af, maar stelt wel dat daarbij aan een aantal voorwaarden moet worden voldaan. Noord-Brabant voldeed niet op alle punten aan de voorwaarden, zegt de rechter. Een van de punten waar het om draait is dat in de depositiebank geen stikstofrechten mogen worden opgenomen van bedrijven die al gestopt zijn voordat de stikstofdepositiebank in 2009 werd ingesteld. En voor bedrijven waarvan de milieuvergunning is ingetrokken, moet ook vaststaan, dat ze nog feitelijk aanwezig waren. Op die manier wordt verzekerd dat geen stikstofrechten in de depositiebank terechtkomen van bedrijven die feitelijk geen stikstof meer uitstootten.

De rechter vindt het niet nodig om duidelijk te maken van welk bedrijf de stikstofrechten komen bij de toekenning van een natuurvergunning voor veehouderijbedrijf.

Eén reactie

  • j.verstraten1

    Als de ammoniakuitstoot van bedrijven vóór 2009 niet meegerekend mag worden, waarom dan bedrijven die uitgebreid hebben vóór 2009 nog wel achteraf de voorwaarde van een NB vergunning opleggen?

Of registreer je om te kunnen reageren.