Home

Nieuws

Rabobank: geen risicotoeslagen voor mestverwerking

Utrecht - Rabobank heft geen risicotoeslagen bij financiering van mestverwerkingsprojecten. Dat zegt Ruud Huirne, directeur Food & Agri.

Rabobank gaat mestverwerkingsprojecten financieren tegen standaard voorwaarden en rekent geen risicotoeslagen. Volgens Huirne liggen de eerste projecten klaar om beoordeeld te worden op hun businesscase. Dit zijn projecten voorgedragen door het Mestinvesteringsfonds waar Rabobank ook nauw bij betrokken is. Huirne: "We beoordelen de financieringsaanvragen als normale investeringen."

Mestverwerking is voor banken risicovol om in te investeren. In het verleden gingen mestverwerkers nog al eens failliet omdat de aanvoer van mest niet goed was geregeld of de afzet niet geborgd was. Ter compensatie berekenen banken normaliter flinke toeslagen in de vorm van hogere rentepercentages. Die risicotoeslagen worden doorgerekend in de vorm van een hogere rente van een half procent of meer.

Huirne: "We zijn zeer betrokken bij het Mestinvesteringsfonds. Om mestverwerking van de grond te krijgen, dragen we bij door eventuele extra risico's niet door te rekenen door toeslagen te heffen en delen onze kennis en ervaring op het gebied van mestverwerkingsprojecten."

 

Wilt u meer weten over mestverwerking? Ervaringen delen met collega's of vragen stellen aan deskundigen? Ga naar het thema Mest en Mestverwerking op Boerderij Connect.

Of registreer je om te kunnen reageren.