Home

Nieuws

Provincie mag bedrijf niet extra hinderen

Den Bosch - Intensieve bedrijven die op grond van de Verordening Ruimte ten onrechte geen ontheffing hebben gekregen van de provincie Noord-Brabant voor de bouw of uitbreiding van hun bedrijf, mogen geen nadelige gevolgen ondervinden van nieuwe regels die sindsdien zijn ingevoerd.

Dat stelt de Nijmeegse advocaat Paul Bodden, die een groot aantal van de betrokken bedrijven bijstaat.

Woensdag besloot de Raad van State dat de provincie bij een varkenshouderij in Baarle-Nassau ten onrechte geen ontheffing had gegeven voor de uitbreiding van het bouwblok tot (in dit geval) 2,5 hectare.  Uit de onderliggende stukken blijkt volgens de hoogste bestuursrechter dat de varkenshouder ervan mocht uitgaan dat hij een ontheffing zou krijgen. Het bedrijf had in 2006 en 2008 zeker drie keer aan het gemeentebestuur het verzoek gedaan om het bouwblok toe mogen uitbreiden. De gemeente had zich bereid verklaard daaraan mee te willen werken.

Toch weigerde de provincie  in september 2012 een ontheffing te geven voor het bedrijf. De Raad van State heeft in maart van dit jaar een principiële uitspraak gedaan over de vraag of er altijd een vergunningaanvraag moest liggen om voor een ontheffing in aanmerking te komen. De provincie vond van wel, maar de hoogste rechter verwierp dat en stelde een aantal criteria op aan de hand waarvan ook de zaak van de varkenshouder in Baarle-Nassau is bekeken.

In de onlangs afgekondigde bouwstop heeft de provincie rekening gehouden met de zaken waarvoor de rechter alsnog ontheffing geeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.