Home

Nieuws 454 x bekeken

Prijsverschil op energiemarkt neemt toe

Londen - Per regio zullen grote prijsverschillen voor energie ontstaan door verschil in concurrentievermogen van de regionale industrieën. Het efficiënter omgaan met energie zal weer hoger op de agenda komen. Dat blijkt uit de World Energy Outlook 2013.

Het International Energy Agency (IEA) presenteerde dinsdag in Londen de nieuwste editie van de World Energy Outlook. De prijsverschillen van stroom, olie en gas zullen per regio groter worden dan nu het geval is en hardnekkig zijn.
Het efficiënter omgaan met energie zal de voornaamste reactie zijn in regio’s waar energie duur is. De overgang naar een meer efficiënte energiesector die minder afhankelijk is van kolen verloopt moeizamer door de recessie. Maar dit is niet minder urgent, schrijven de samensteller van het rapport. Ook de CO2-uitstoot blijft namelijk stijgen. Beleidsmakers zullen willen bezuinigen op energie om financiële en milieuredenen.
De markt van vloeibaar aardgas (LNG) zal meer mondiaal worden dan nu het geval is. Meer LNG-schepen zullen hun weg vinden naar Azië en Europa vanuit de Verenigde Staten. Dit zal overigens niet betekenen dat er een wereldwijde gasprijs gaat ontstaan, omdat de verschillen tussen de vervoerskosten per bestemming te groot zijn.

De samenstellers van het rapport voorspellen dat India China in zal halen als grootste afnemer van energie. Azië domineert nu al de wereldwijde vraag naar energie. China en India zijn de drijvende krachten achter de groeiende vraag naar energie. India zal echter China inhalen in 2020 als grootste afnemer van energie. Beide landen zullen het komende decennium dominant zijn op de handelsmarkt voor energieproducten.

Hoewel nieuwe technieken toegang zullen geven tot nieuwe oliebronnen, zal het Midden-Oosten centraal blijven staan in de productie van olie. Ook voor de lange termijn. De opkomst van schalie-olie in de Verenigde Staten speelt een belangrijke rol in de ontwikkelingen op de oliemarkt, maar kan op de middellange termijn niet concurreren met de relatief goedkope olieproductie in het Midden-Oosten.

Uit het rapport blijkt ook dat 1,3 miljard mensen op de wereld niet kunnen beschikken over elektriciteit en 2,6 miljard mensen niet kan koken onder hygiënische omstandigheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.