Home

Nieuws 769 x bekeken

Ploumen bepleit einde invoerheffing kalfsvlees Japan

Den Haag – Minister Liliane Ploumen (Buitenlandse Handel) pleit voor het afschaffen van de hoge invoerheffingen die Japan heft voor het invoeren van Nederlands kalfs- en rundvlees. Dat schrijft ze in brief aan de Tweede Kamer.

"In februari heeft Japan de markt geopend voor Nederlands kalfs- en rundvlees, dankzij uitgebreide economische diplomatie. Japan kent echter nog wel hoge invoerheffingen op deze producten. Nu de Europese Unie met Japan over een vrijhandelsakkoord onderhandelt, zal ik in Europa er zeker voor pleiten dat deze invoerheffingen worden afgeschaft", schrijft Ploumen.

Aanleiding voor de Kamerbrief waren vragen van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren over de inzet van Ploumen voor exportbevordering van Nederlands vlees. Thieme vreest dat dit, gezien de problemen in de vleesketen, de internationale relaties van Nederland op het spel zal zetten.

Thieme vroeg minister Ploumen haar uitspraak 'Met bedrijven als de Van Drie Group lopen we internationaal voorop' te nuanceren, omdat het volgens Thieme over een omstreden bedrijf gaat. Thieme verwijst hierbij naar betrokkenheid van Ekro, onderdeel van VanDrie Group, bij misstanden in de vleesindustrie. Ploumen neemt deze uitspraak echter niet terug. "Ik handhaaf mijn uitspraak. Voor zover mij bekend, loopt de VanDrie Group internationaal voorop met geavanceerde technieken om de traceerbaarheid van het product te realiseren", aldus Ploumen. "De Nederlandse agrosector loopt in het algemeen wereldwijd voorop met kwaliteitsproducten, waarbij dierenwelzijn en voedselveiligheid hoog in het vaandel staan."

Of registreer je om te kunnen reageren.