Home

Nieuws 1641 x bekeken 1 reactie

Partijen verdeeld over verschuiving GLB-geld

Den Haag – De Christenunie vindt dat er geen budget van de directe inkomenssteun moet worden verschoven naar het plattelandsbeleid. Dat zei Carla Dik tijdens de behandeling van de begroting voor landbouw en natuur in de Tweede Kamer.

Het ministerie werkt aan de nationale invulling van het nieuwe Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Brussel biedt de mogelijkheid om maximaal 15 procent van het budget van de eerste pijler te verschuiven naar de tweede pijler. De Christenunie ziet dit niet zitten. "Het gevaar van koehandel tussen landbouw en natuur ligt op de loer. Provincies hebben geld nodig voor de verschillende natuur- en wateropgaven en dus lijkt verduurzaming van de landbouw onder te sneeuwen", aldus Dik. Ze vreest dat de decentralisatie van het plattelandsbeleid naar de provincies leidt tot een verschraling van de duurzaamheidssubsidies en een ongelijk speelveld voor boeren in verschillende provincies.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven pleit juist voor maximale verschuiving van budget van pijler een naar pijler twee. "De ruimte om innovatie en echte vergroening te kunnen stimuleren moeten we benutten. We moeten af van het Europese subsidie-infuus, en toe naar het stimuleren van boeren tot duurzaamheid en innovatie."
Later deze maand komt staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) met de nationale invulling van het GLB.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.