Home

Nieuws 6 reacties

Opnieuw miljarden EU-landbouwgeld verkeerd besteed

Brussel - Bijna 3 miljard euro aan EU-landbouwgeld wordt niet goed besteed. Ondanks herhaaldelijke waarschuwingen van de Europese Rekenkamer zijn de foutenpercentages voor directe betalingen en plattelandsontwikkeling vorig jaar opnieuw gestegen.

Vooral dat laatste beleidsterrein is en blijft een zorgenkindje. Uit nieuw onderzoek van de Rekenkamer blijkt dat 7,9 procent van het gecombineerde budget voor platteland, milieu, visserij en volksgezondheid verkeerd of ten onrechte is besteed; dat komt neer op bijna 1,2 miljard. Daarmee steekt dit dossier met kop en schouders uit boven het gemiddelde van 4,8 procent.

De meeste fouten troffen de rekenmeesters aan bij de verlening van subsidie voor agromilieumaatregelen. Uit een steekproef bleek dat het in ruim een kwart van de gevallen misgaat. Een opvallend voorbeeld is dat van een Pool met negen percelen van in totaal ruim 140.000 hectare. Hij ontving 270 euro per hectare voor het niet-maaien van 5 tot 10 procent van zijn land, maar hield zich slechts op twee percelen aan alle voorwaarden.

Op het gebied van directe betalingen en marktinterventies gaat het relatief beter; het foutenpercentage bedroeg daar vorig jaar 3,8 procent. Niettemin is dat een stijging ten opzichte van 2011 toen 2,9 procent van het geld op een verkeerde manier werd uitgegeven.Bovendien gaat het om een groter totaalbedrag dan bij het plattelandsbeleid: bijna 1,7 miljard euro. De Rekenkamer verrichtte 180 controles in zestien lidstaten en trof 74 fouten aan.

Duur waren vooral de fouten met te ruime betalingen voor blijvend grasland. Kruiscontroles van de opgegeven percelen met nationale registratiesystemen brengen dat vaak niet aan het licht, omdat niet-subsidiabele gronden als subsidiabel geregistreerd staan. Zo zijn in Spanje, Oostenrijk en Portugal percelen aangetroffen die als blijvend grasland te boek stonden, maar al jaren geheel of gedeeltelijk zijn bebouwd.

Laatste reacties

 • ed12345

  Het beste zou zijn, geld terug eisen minstens voor een groot percentage

 • koestal

  niet maaien wordt ook beloond ,ga maar lekker achterover zitten

 • huisverkoop

  Iemand die bewust de zaak besodemieterd 0 euro geven.
  dat verdelen over de boeren die het wel goed doen

 • Elevage

  ik voel dat er nog meer ambtenaren en controleurs aan het werk gezet kunnen worden.................joepie............

 • koestal

  Oost -Europa is ook moeilijk te controleren

 • ed12345

  Koestal en huisverkoop daarom geld terug eisen van de desbetreffende boeren ,maar dat zal waaschijnlijk niet gebeuren omdat de genoemde boeren heus geen overall dragen maar waarschijnlijk goed geplaatste politicie zijn die van alle regeltjes op de hoogte gehouden worden

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.