Home

Nieuws 613 x bekeken

Opdrachtgevers ook aansprakelijk bij schijnconstructies

Den Haag – Ondernemers die via een schijnconstructie hun oogst verkopen om zo goedkoper te kunnen oogsten worden ook aansprakelijk gesteld voor betaling onder het cao-loon. Dat is onderdeel van de nieuwe aanpak van schijnconstructies door Inspectie SZW, de voormalige arbeidsinspectie.

Tot nu toe werden alleen werkgevers aansprakelijk gesteld wanneer werknemers onder de cao werden betaald. De zogenoemde ketenaansprakelijkheid, waarbij dus ook opdrachtgevers aansprakelijk zijn, geldt nu ook al in de uitzendbranche. Naast aanscherping van de regels zet Inspectie SZW vijftien extra inspecteurs in om de schijnconstructies aan te pakken.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komt in de loop van volgend jaar met een Wet Aanpak Schijnconstructies, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Er zijn nu nog veel constructies die weliswaar niet gewenst, maar ook niet illegaal zijn.

De minister wil het voor bedrijven onmogelijk maken om buitenlandse werknemers een deel van het minimumloon als onkostenvergoeding te betalen. Financieel gezien is dit voor de werkgever een voordelige constructie, omdat hij zo minder belasting en sociale premies afdraagt. Het leidt echter tot oneerlijke concurrentie en kan zorgen voor verdringing van binnenlands arbeidsaanbod. Asscher zegt dat dit leidt tot onderbetaling en oneerlijke concurrentie.

"Bij de aanpak van schijnconstructies is internationale samenwerking cruciaal", vindt Asscher. Hij heeft de afgelopen periode daarom afspraken gemaakt met Polen, Roemenië en Bulgarije over het uitwisselen van informatie over werkgevers die bijvoorbeeld via schijnconstructies werknemers betalen onder het minimumloon. De minister hoopt dat er in december in de Europese Raad een akkoord komt zodat  boetes in andere EU-landen kunnen worden geïnd.

Of registreer je om te kunnen reageren.