Home

Nieuws 497 x bekeken

'Ook antibioticabeleid in Europees diergezondheidspakket'

Brussel – De Europese Unie moet ook antibioticabeleid opnemen in het nieuwe diergezondheidspakket waar aan gewerkt wordt.

Die oproep deden diverse wetenschappers tijdens een hoorzitting over het pakket in het Europees Parlement. "We moeten het echt Europees aanpakken. Vrij verkeer van dieren moet niet betekenen dat er vrij verkeer van dierziekten is", zegt de Zweedse onderzoeker Ivar Vagsholm.

Het nieuwe Europese diergezondheidspakket gaat hoofdzakelijk over zeer besmettelijke ziekten, zoals mond-en-klauwzeer en varkenspest. Antibiotica wordt echter vooral ingezet voor bedrijfsgebonden ziekten die overal voorkomen. "Laten we de antibiotica-aanpak tot een succes maken, zoals bij de bestrijding van BSE", zegt de Spaanse Valentin Almansa de Lara, directeur generaal van het Spaanse ministerie van landbouw. Hij vindt dat er al flinke stappen zijn gezet, maar dat er nog meer nodig is.
Spanje en Polen vinden het belangrijk dat er naast generiek beleid in Europa, waarbij wordt gewerkt aan gelijk speelveld voor de  boeren, ook regionale maatregelen mogelijk zijn per lidstaat. Dit is volgens de sprekers van belang in verband met het verschil van klimaat, natuur, milieu, tradities en cultuur tussen de lidstaten.
Het nieuwe plant- en diergezondheidspakket moet in 2016 van kracht worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.