Home

Nieuws

Omzet Top-40 coöperaties stijgt naar 34 miljard euro

Utrecht – De omzet van de veertig grootste coöperaties in de land- en tuinbouw is in 2012 gestegen met 4 procent naar 34 miljard euro. Het aantal medewerkers steeg met 4 procent naar 50.000.

Het totale aantal leden kwam 3 procent lager uit, op 122.000. Dat blijkt uit de jaarlijkse Top-40 van de grootste coöperaties binnen de agribusiness in Nederland die wordt samengesteld door de Nationale Coöperatieve Raad (NCR). De genoemde cijfers zijn exclusief de gegevens van Vion, dat is strikt genomen geen coöperatie. Ook zijn de jaarcijfers over 2012 nog niet gepubliceerd vanwege de grote reorganisaties inclusief verkoop van bedrijfsonderdelen. Op basis van omzet in 2011 staat Vion wel op de tweede plaats, maar de cijfers zijn niet meegenomen in de totaalberekening.
Veruit de grootste coöperatie is FrieslandCampina met een omzet van 10,3 miljard euro, 19.946 medewerkers en 14.132 ledenbedrijven. Op de tweede plaats staat ForFarmers met een omzet van 6,6 miljard, maar dat is nog inclusief de inmiddels verkochte deelneming Cefetra. In de top-vijf staan verder Floraholland (4,4 miljard omzet), Agrifirm (2,4 miljard) en Royal Cosun (1,9 miljard).

Of registreer je om te kunnen reageren.