Home

Nieuws 3 reactieslaatste update:26 nov 2013

Oekraïne ziet af van associatieverdrag EU

Kiev – Het is Oekraïnes goed recht om op het laatste moment af te zien van een handelsakkoord met de EU. Dat heeft de Russische regering laten weten in reactie op kritiek uit Brussel en grootschalige demonstraties vóór het handelsakkoord in Kiev. Oekraïne maakte onlangs bekend te kiezen voor gesprekken met Rusland over een strategisch partnerschap.

Rusland wil Oekraïne graag lid maken van een douane-unie waar ook Wit-Rusland en Kazachstan deel van uitmaken. Concreet ziet Oekraïne in agrarisch opzicht nu af van de kans fors meer graan en suiker te exporteren. Hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de EU Catherine Ashton waarschuwde dat de stap van Oekraïne buitenlandse investeringen in het land kunnen schaden.
De premier van Oekraïne, Mykola Azarov, stelde in een verklaring aan het parlement dat de stap volgt uit 'economisch pragmatisme'. De EU koopt ongeveer een derde van de export van de Oekraïne. 60 procent van de export, vooral staal, chemische producten en graan, gaat naar voormalige lidstaten van de Sovjet-Unie en dan vooral Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Rusland is ook een grote kaasafnemer, maar Oekraïne zag vanwege de toenadering van de EU regelmatig de Russische grens geblokkeerd.
Rusland grenst aan Oekraïne en is bezorgd dat zijn oude invloedssfeer door Brussel wordt overgenomen. Het land zinspeelde op het stopzetten van gasleveranties aan Oekraïne of het verhogen van de gasprijs. Voor Oekraïne is het gas van levensbelang. Oekraïne hikt aan tegen een bijzonder grote schuld, waarbij het Russische staatsgasbedrijf als belangrijke schuldeiser geldt. Op zoek naar krediet sloot Oekraïne al een geruchtmakende deal met China, dat in ruil voor levering van mais tegen een vaste prijsformule miljarden neerlegde.
Volgens het handelsakkoord met de EU mocht Oekraïne elk jaar 1,6 miljoen ton graan en 30.000 ton suiker exporteren naar de EU zonder invoerheffing. Bij graan gaat het om 950.000 ton tarwe, 250.000 ton gerst en 400.000 ton mais.

Laatste reacties

 • ed12345

  Ik denk dat voor de Oekraine het oude spreekwoord geldt;
  Beter een goede buur dan een verre vriend

 • agratax2

  ed12345. Ed of ze naar Oos of naar West buigen, in beide gevallen zijn het hun directe buren. Welke partij ze ook kiezen in beide gevallen is een twee spalt in het land niet ondenkbaar. Oost van de Djepper wonen Rusland gezinden en ten Westen wonen op Europa georienteerde mensen. Ik heb nog nooit een West Oekrainer horen zeggen dat hij in Oost Europa woont. hij woont in midden Europa an dat toont hij envoudig aan door een passer te nemen en in het westelijk deel te zetten en dan komt de andere poot bij de Noordzee en aan de andere kant is Azie (Oeral gebergte) nog niet in beeld. In groote lijnen is er ook en verschil in geloofsovertuiging (oost = orthodox, west = rooms katholiek) West Oekraine heeft een sterk nationaal gevoel (oranje revolutie) en spreken doorgaans Oekrains in het oosten maakt het ze niet zoveel uit Russisch of oekrains. Hier komt nog bij dat Oost Oekraine door de eeuwen heen Russisch was en West Oekraine onder bewind van West Europese heersers stonden. Daar komt bij dat ze in het westen kennelijk slechte ervaringen hebben met bijna 50 jaar Moskou.

 • schoenmakers1

  als ik het goed begrepen heb is het maar goed dat de deal niet doorgegaan is, de eu wilden greenpace achtige dingen ruilen tegen handelswaar, dus lucht tegen tastbaar, een zeer slechte ruil lijkt mij

Of registreer je om te kunnen reageren.