Home

Nieuws

Noorwegen draait hoge invoerheffing terug

Brussel – Noorwegen gaat de invoerheffingen op producten zoals kaas en vlees uit de EU verlagen. Dat heeft de nieuwe Noorse regering aangekondigd.

De invoerheffing is in strijd met de interne markt van de EU, waar Noorwegen ook deel van uitmaakt.

De belasting werd op 1 januari 2013 ingevoerd. Dit betekende dat de prijs van kaas uit EU-landen tot 277 procent steeg in Noorwegen.

"De invoertarieven zijn belangrijk voor de winstgevendheid van de Noorse landbouw, maar de Noorse consument en de voedingsindustrie zijn voorstanders van een verlaagde invoerheffing", aldus de Noorse minister Vidar Hegesen. Hij verwacht dat de Noorse landbouw de concurrentie met producten van Europese boeren aan kan op kwaliteit en dat hier niet langer een strikt prijsbeleid voor nodig is.
Brussel heeft meermaals kritiek geuit op de importheffingen van Noorwegen. Eurocommissaris Dacian Ciolos kondigde al sancties aan tegen Noorwegen, vanwege het niet nakomen van de regels voor de Europese interne markt, waar Noorwegen ook deel van uitmaakt. Per wanneer de invoerheffing wordt verlaagd is nog niet bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.