Home

Nieuws 2326 x bekeken

Nog een boete en minder kernkapitaal Rabobank

Utrecht – Omdat Rabobank voor honderden miljoenen Rabo-ledencertificaten terugkoopt, neemt het kernkapitaal van de bank af. Om dat aan te vullen, kan Rabobank prijzen voor diensten verhogen, meer winst inhouden of voorzichtiger geld uitlenen.

De bank wacht bovendien naast een bijna 800 miljoen euro grote schikking met toezichthouders nog ten minste één boete, meldt persbureau Reuters, van mogelijk honderden miljoenen.
Banken moeten kernkapitaal aanhouden om eventuele verliezen op te vangen. De Rabobank probeerde met het uitgeven van ledencertificaten het kernkapitaal te vergroten. Daarbij werd de hoge kredietwaardigheid van de bank als motivatie meegegeven. De bank beoogt een minimumrendement van 5,2 procent. Veel trouwe klanten van Rabobank, ook veel agrariërs, investeerden in het papier. Ze zagen het veelal als spaarproduct, terwijl het een diep-achtergesteld beleggingsproduct is: als het mis gaat met de bank, sta je als schuldeiser achteraan.
Rabobank vindt echter dat het te afhankelijk is geworden van de ledencertificaten en heft daarom een terugkoopplicht, dus garantie van verkoop, vanaf 1 januari 2014 op. In het eerste halfjaar van 2013 kocht Rabobank voor 400 miljoen euro certificaten in en de maanden erna nam dit bedrag toe met nog ongeveer dat bedrag. Dit geld telt dus niet meer mee als kernkapitaal.
Na de schikkingen van in totaal 774 miljoen euro met verscheidene toezichthouders, krijgt Rabobank ook nog een forse boete van de Europese Commissie. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een anonieme bron uit de financiële wereld. Het betreft fraude met het Libor-rentetarief  dat banken onderling hanteren voor leningen in Japanse yens. Rabobank behoort volgens de bron tot zes financiële instellingen die bij elkaar minstens 1,5 miljard euro moeten overmaken aan Brussel.
Kredietbeoordelaar S&P heeft haar toekomstverwachting voor het nu nog uiterst solide kredietoordeel al gewijzigd van stabiel naar negatief. Daarmee zouden de financieringskosten van de Rabobank kunnen stijgen. Het risicoprofiel bepaalt immers voor een groot deel de rente die het bij onderlinge transacties met andere banken betaalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.