Home

Nieuws 765 x bekeken 1 reactie

'Nederlandse bedrijven niet betrokken bij landroof'

Den Haag – Gerda Verburg, voorzitter van het comité voor voedselzekerheid van de wereldvoedselorganisatie FAO, kent geen Nederlandse bedrijven die te maken hebben met landroof.

"Ik ken wel Nederlandse bedrijven die erop zitten te wachten dat de richtlijnen die zijn ontwikkeld om landroof tegen te gaan worden toegepast", aldus Verburg op Radio 1. Internationaal opererende bedrijven zijn erg gevoelig voor hun imago en ze willen graag zaken doen met bedrijven die volgens de richtlijnen opereren.

De FAO werkt eraan om het grondgebruik wereldwijd beter in kaart te brengen en om een goed rechtsbeginsel voor landgebruikers in gebruik te nemen. "Er zijn families in ontwikkelingslanden die grond al jaren in gebruik hebben, maar dit is nooit geregistreerd. In Nederland kennen we een kadaster, waarin het eigendom van land is geregistreerd. In veel landen is dat er niet, dus worden mensen weggejaagd van het land of voor een fooi af te kopen", legt Verburg uit. Al deze ontwikkelingen wil de FAO in kaart brengen. "Willen we een goed systeem tot stand brengen met voedselveiligheid en voedselzekerheid en armoedebestrijding, dan zal de toegang tot land overal ter wereld goed moeten worden geregeld. Als boeren op gronden weg worden gekocht of worden weggepest en dat de grond nu wordt gebruikt voor de voedselproductie van China, is dat nadelig voor de lokale voedselproductie", aldus Verburg.
Deze week wordt in Den Haag een internationaal symposium gehouden over landroof.

Eén reactie

  • agratax2

    Nederland werkt niet mee aan Land Grab prachtig. Ik denk wel dat er geen Nederlandse Multinational terug deinst om zaken met Land Grabbers te doen. Ik zie ieder bedrijf dat zaken doet met een Land Grabber als een soort Heler en die is volgens een oud Nederlands gezegde -Slechter dan de steler-.

Of registreer je om te kunnen reageren.