Home

Nieuws 3 reacties

Minister belooft Bretagne zak met geld

RENNES – De Franse minister van landbouw Stéphane le Foll heeft Bretagne een miljard euro extra geld beloofd. De regering in Parijs wil daarmee de agrarische regio er zo snel mogelijk weer bovenop helpen.

"Na de opstand van de bonnets rouges in 1675 duurde het meer dan twee eeuwen voordat Bretagne weer voorspoed kende, dit keer beginnen we direct met het herstel", aldus Le Foll met een verwijzing naar de grote acties van duizenden met rode mutsen uitgedoste demonstranten van de laatste weken.

Le Foll toog vrijdag samen met zijn staatssecretaris Guillaume Garot naar Bretagne waar vooral de vleesverwerkende industrie en daardoor de intensieve veehouderij de laatste tijd zware klappen heeft opgelopen. De minister beloofde onder meer dat de regio onder het nieuwe EU-landbouwbeleid niet 175 maar 368 miljoen uit het fonds voor plattelandsontwikkeling zal ontvangen. Daarnaast zal de staatsinvesteringsmaatschappij BPI 450 miljoen voor Bretagne uittrekken. Die middelen moeten het vleesverwerkers als Groupe Doux mogelijk maken hun faciliteiten te moderniseren. Garot deelde verder mee dat er voor 320 van de 900 ontslagen werknemers van varkensbedrijf GAD inmiddels een andere baan is gevonden. Een aantal van hen kan aan de slag bij melkbedrijven en elders in de agrarische sector, denkt de staatssecretaris. Ook GAD kan bij de verdere herstructurering op steun van de staat rekenen, aldus Garot.

De toezeggingen hebben de gemoederen in Bretagne echter niet tot bedaren kunnen brengen. De Bonnets Rouges, zoals de actievoerders inmiddels bekend staan, hebben voor 30 november een nieuwe grote actiedag aangekondigd. Waar ze dan willen demonstreren, laten ze voorlopig nog even in het midden, heeft actieleider en voorzitter van de regionale boerenbond FDSEA Thierry Merret laten weten.

Ruud Peys

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  kijk lto, zo kan het dus ook, helpt misschien wel meer als zeggen wij hebben deze maatregel liever niet

 • bertes

  hier in Holland, huren we een zaal af, en gaan met vlaggetjes zitten zwaaien. en roepen boze taal.
  há há. de nedelandse boer is imago geil. en gooit met geleend geld. zonenergie op dak. luchtwassers.
  meer dierwelzijn. enz. enz. daardoor is die vééél meer gaan verdienen.

 • koestal

  Hier hebben we Zembla en Wakker Dier die tegen de boeren en vleesverwerkers ageren,de omgekeerde wereld dus

Of registreer je om te kunnen reageren.