Home

Nieuws 424 x bekeken

Minder winst JBS door financieringskosten

São Paulo – JBS heeft het afgelopen kwartaal duidelijk minder gepresteerd dan de meeste analisten hadden verwacht. Het Braziliaanse vleesconcern verdiende in de periode van juli tot en met september 220 miljoen real (70 miljoen euro) waar ruim het dubbele werd verwacht.

De winst lag bovendien 40 procent onder het niveau van vorig jaar.
JBS geldt ook door grote belangen in de VS als grootste vleesproducent wereldwijd. De slachter heeft een dagelijkse productiecapaciteit van circa 90.000 runderen, 11,5 miljoen kippen en 55.000 varkens. JBS profiteert van gedaalde voerkosten en een verzwakking van de munt die het goedkoper maakt voor buitenlandse bedrijven Braziliaanse waar te kopen, maar leed onder verdubbelde financieringskosten.
In juni maakte JBS bekend het varkensvlees- en pluimveevleesbedrijf Seara over te nemen van Marfrig, een eveneens Braziliaanse concurrent. De deal is in september door toezichthouders goedgekeurd en maakt dat JBS 2,75 miljard dollar (ruim 2 miljard euro) bij moet lenen. De schuldpositie van JBS is al langer een punt van zorg voor veel analisten die het bedrijf volgen. De nettoschuld was bijna 3 keer zo groot als de brutowinst maar is nu wel 4 keer zo groot.
De omzet steeg in het derde kwartaal met 25 procent toegenomen 24 miljard real (7,7 miljard euro). Groei uit voortgezette activiteiten was goed voor 88 procent van de omzetgroei. Het overige deel kwam voort uit overnames. De omzet steeg het meest, namelijk 35 procent,  bij de Zuid-Amerikaanse divisie JBS Mercosul. In de VS steeg de omzet met rundvlees met 10 procent terwijl met varkensvlees 7 procent meer is omgezet. Pluimveedochter Pilgrim's Pride noteerde een plus van 4 procent.
Exporten namen 17 procent toe waarbij het aandeel van de EU daalde van 7 naar 6 procent. Vorig jaar waren het Midden-Oosten en Afrika als markt ongeveer even belangrijk als China inclusief Hongkong en iets belangrijker dan Mexico. Nu is China met 20 procent van de exportomzet met afstand de belangrijkste afnemer.

Of registreer je om te kunnen reageren.