Home

Nieuws 768 x bekeken 4 reacties

Minder leidingwaterbelasting landbouw

Den Haag – Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers heeft een nieuw voorstel gedaan voor het matigen van de leidingwaterbelasting voor grootverbruikers. Op verzoek van de Tweede Kamer is het tarief voor de nieuw in te voeren leidingwaterbelasting van 33 cent per kubieke meter water aangepast naar verschillende gebruikersgroepen.

Dit moet torenhoge belastingen voor grootverbruikers, waaronder de voedingsmiddelenindustrie en bijvoorbeeld de metaalindustrie, voorkomen. Ook de agrarische sector wordt ontzien.
In de nieuwe verdeling wordt het tarief voor gebruikers tussen de 300 en 100.000 kubieke meter water verlaagd naar 20 cent per kuub water. Voor 100.000 tot 500.000 kubieke meter water wordt 18 cent belasting per kuub geheven. Voor kleinverbruik tot 300 kubieke meter blijft de belasting van 33 cent van kracht. Voor gebruikers tussen de 500.000 en 2,5 miljoen kubieke meter water geldt een belastingtarief van 13 cent, voor het gebruik daar boven 0,25 cent per kuub.
Voor een boerenbedrijf met een watergebruik van 6.000 kubieke meter betekent het nieuwe voorstel een verlaging van de waterbelasting van ruim 700 euro, naar een bedrag van 1.239 euro per jaar.

De fracties van VVD en PvdA in de Tweede Kamer hebben aangegeven akkoord te zijn met dit voorstel van Weekers. Daarmee is er een meerderheid. De PvdA spreekt van een evenwichtige variant. "Deze ontlast het midden- en kleinbedrijf, dat een lagere waterrekening tegemoet kan zien, terwijl de heel grote verbruikers meer blijven betalen en er zodoende een zekere vergroeningsprikkel blijft."

Laatste reacties

 • Zents beheer

  Op verzoek van de tweede kamer.... Het is toeval dat ook de landbouw wordt ontzien. Wanneer het enkel de landbouw betrof hadden ze het liever verdubbeld.

 • agratax2

  Ik vind dat de regenten wel erg ver gaan om geld binnen te halen. De eerste levensbehoefte voorzien van accijns. Het wachten is op accijns voor boter, kaas eieren en alle andere eerste levensbehoeften. Ik zal ze helpen' Voor een gelijke behandeling van energie dragers moet ook zon belast worden met accijns'. Accijns werk twee zijdig de overheid vangt de accijns en noemt dit daarna -toegevoegde waarde- en kan het dan nog met BTW belasten. Hoe zot wil je het hebben belasting op belasting!!!

 • alco1

  Een kat in het nauw maakt rare financiële sprongen!

 • koestal

  na de verhoging van de dieselaccijns nu de water accijns voor de landbouw,kunnen ze nog wat bedenken achter dat bureau ?

Of registreer je om te kunnen reageren.