Home

Nieuws 973 x bekeken 2 reacties

Minder boeren door ontkoppeling EU-steun

Brussel – Het aantal boeren in de Europese Unie is bij de introductie van de directe inkomenssteun in 2003 gedaald. Het aantal gemengde veehouderijbedrijven daalde met 55 procent en het aantal bedrijven met verschillende plantaardige gewassen daalde met 70 procent. Bedrijven zijn zich meer gaan specialiseren op één diersoort of één gewas.

Dat blijkt uit een studie in opdracht van de Europese Commissie, waarin het effect van de verandering van gekoppelde productiesteun naar inkomenssteun is onderzocht.
Door de verandering in beleid zijn er vooral kleine bedrijven gestopt. Tussen 2005 en 2010 is het aantal boeren in de EU met 17,2 procent afgenomen. Het aantal bedrijven dat ook echt gerund wordt door de eigenaar is iets afgenomen tussen 2003 en 2010, van 55,1 naar 52,5 procent.
De onderzoekers concluderen dat bedrijven groter zijn geworden en vaker regionaal of in groepsverband worden georganiseerd. De verandering van het subsidiesysteem heeft volgens de onderzoekers geen gevolgen gehad voor de productie per hectare.

Laatste reacties

  • agratax2

    Bedrijven groter en in groepsverband of regionaal georganiseerd. Wanneer en waar heb ik dit eerder gehoord? Nu lijkt het een zegen toen ter tijd was het een vloek en heeft het niet het verwachte resultaat gebracht. Brengt het nu wel verwachte resultaat op termijn?

  • ed12345

    Agratax nu het goed gaat hebben die helenieuwe grote babbels als er straks een lange moeilijke periode komt verdwijnen die nieuwe groten het eerst Als het echt slecht gaat en dat blijft aan houden kunnen die nieuwe hele groten niet terug en bezuinigen op b.v lonen

Of registreer je om te kunnen reageren.