Home

Nieuws 5 reacties

Boer kan verwerkingsplicht wél overdragen aan pluimveehouder

Den Haag - De noodzaak om de komende jaren te investeren in mestverwerking is weg door een hiaat in de Meststoffenwet 2014.

Varkens- en rundveehouders met een fosfaatoverschot kunnen straks via een mestverwerker of mestexporteur hun mestverwerkingsplicht overdragen aan een pluimveehouder. De pluimveesector heeft het mestprobleem al opgelost door op grote schaal mest te verwerken en exporteren. Door een contract af te sluiten met een mestexporteur voldoet een varkenshouder al aan de mestverwerkingsplicht.

Een mestexporteur kan kalvergier of varkensmest contracteren, maar pluimveemest exporteren. Verwerkers en exporteurs hoeven niet te verantwoorden van welke dieren de fosfaat afkomstig is. Het schot tussen pluimveehouderij en andere veehouderijsectoren geldt alleen voor boeren, niet voor mesthandelaren en mestverwerkers. "Het gaat de overheid er blijkbaar om dat zoveel mogelijk fosfaat buiten de Nederlandse landbouw wordt afgezet ongeacht van welke dierlijke mestsoort het afkomstig is", zegt Hans Verkerk, secretaris Meststoffendistributie bij Cumela. Verkerk verwacht dat de Nederlandse landbouw voor 2014 en 2015 ruimschoots aan de verwerkingsplicht kan voldoen omdat alle fosfaat die wordt geëxporteerd mag meetellen. Nederland zet jaarlijks – inclusief fosfaat van pluimveemest – al 35 tot 40 miljoen kilo fosfaat af in het buitenland. De overheid verplicht de veehouderij 23 miljoen kilo fosfaat te verwerken dan wel te exporteren in 2014. Hierdoor valt de noodzaak om te investeren in mestverwerkingsplicht weg. Verkerk: "In 2014 zal de mestmarkt nauwelijks veranderen, ook al krijgen veehouders met een fosfaatoverschot te maken met een verwerkingsplicht. Het op poten zetten van grootschalige mestverwerkingsinstallaties zal lastig worden. Het landbouwbedrijfsleven zal dit niet zo bedoeld hebben."

LTO Nederland is ongelukkig met de situatie en wil dat de wet wordt aangepast.

Peter Brouwers van LTO Nederland spreekt van een onvolkomenheid in de wet. LTO pleit voor een schot in de hele mestketen tussen pluimveemest en overige dierlijke mestsoorten. "LTO lobbyt flink om de Meststoffenwet op dit punt te repareren. Gebeurt dit niet, dan is de noodzaak voor rund- en varkenshouders om te investeren in mestverwerking er niet meer."

Ben Rooyackers, directeur van mestcoöperatie Mestac in Best zegt al gevolgen van het 'pluimveelek' te ondervinden. "Wij merken dat er weinig animo is bij varkensboeren om te investeren. Door een contract af te sluiten met een mestexporteur voldoet een varkensboer met een fosfaatoverschot aan zijn mestverwerkingsplicht en hoeft hij niets meer te doen."

De Meststoffenwet 2014 is in oktober goedgekeurd door de Tweede Kamer en wordt binnenkort in de Eerste Kamer behandeld.

Laatste reacties

 • John*

  zo hoort t! nu de schot nog weg tussen pluimveehouder en varkensboer en t is geregeld.. wanne onzin ook. fosfaat balans klopt al jaren..

 • probe14

  Kijk. En nu expansie! Op naar 500 koeien, 15000 varkens of 400000 kippen per bedrijf. Goed voor de verwerkers en toeleveranciers. Helaas familiebedrijven, nog even de laatste centjes opteren en dan kan de lamp uit. Leve LTO!

 • minasblunders1

  Ach ja John, met een beetje fantasie...

 • Zents beheer

  Gaat echt niet gebeuren info387, de politiek heeft allang door wat er staat te gebeuren , concentratie op de grote bedrijven en sanering van de rest.
  Dierrechten blijven bestaan en de explosieve groei in de melkvee sector zal aan banden worden gelegd.
  Behalve bij de VVD maar die laat vooral de oren hangen naar de handel en industrie en papegaaid de NVP na.
  Overigens zijn op veel legkippenbedrijven de laatste centjes na de explosieve groei van de laatste jaren op en zal de bank de komende tijd de lamp uit doen. En dat alles met goede binnen en buitenlandse afzetmogelijkheden, maar volkomen afhankelijk van handel en industrie.

 • jhp

  Als er 23 miljoen kilo uit moet en er gaat al 35 tot 40 miljoen kilo uit, wat is het probleem dan??????????????
  Ik zou zeggen regel nog meer op die manier, gaat veel geld schelen, maar ik zal het wel niet goed begrijpen.
  Door al die regels rondom mest zien de bedenkers blijkbaar zelf door de bomen het bos niet meer.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.