Home

Nieuws 451 x bekeken

Meer EU-geld voor agrarische promotie

Brussel – De Europese Commissie investeert flink in promotiemaatregelen voor EU-landbouwproducten. Het budget hiervoor loopt de komende jaren op van 61 miljoen euro in 2013 naar 200 miljoen in 2020, zo is donderdag bekendgemaakt.

Tegelijkertijd worden de voorwaarden voor steun aan bedrijven in de agribusiness vereenvoudigd. Brussel hoopt hiermee de export naar derde landen verder op te voeren. Volgens landbouwcommissaris Dacian Ciolos is dat niet alleen goed voor de sector, maar ook voor de Europese economie. "De agribusiness heeft nu al een exportwaarde van meer dan 100 miljard", zei hij in een toelichting. "Dit nieuwe pakket is dus een geweldige aanwinst om groei en werkgelegenheid in de EU te stimuleren."

De vereenvoudiging van aanvraagprocedures geldt onder meer voor voorstellen die meerdere lidstaten samen betreffen. Nu moeten bedrijven nog in elke lidstaat afzonderlijk een aanvraag indienen en vervolgens nog een gezamenlijk in Brussel. Straks kunnen zij rechtstreeks naar de Commissie stappen.

Zowel het Europees Parlement als de lidstaten moeten nog instemmen met dit pakket. Indien zij dit doen, worden de maatregelen waarschijnlijk in 2016 van kracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.