Home

Nieuws

Mansveld: deelname aan klimaatakkoord is cruciaal

Warschau - Deelname van elk land aan het nieuwe klimaatakkoord is cruciaal. Daarom moet er in de overeenkomst ruimte zijn voor verschillen in ambities en nationale aanpak.

Dit zei staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) woensdag tijdens de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties (VN) in Warschau.

De landen van VN houden deze week een klimaattop in Polen. De landen willen uiterlijk in 2015 tot een nieuw klimaatakkoord komen, dat in 2020 van kracht moet worden.

Centraal in het akkoord staat het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Nederland en de EU zetten in op een reductie van 40 procent in 2030.

Mansveld concludeert dat het besef groeit dat er wereldwijd actie moet worden ondernomen, zowel bij ontwikkelde landen als  bij ontwikkelingslanden. "Business as usual is geen optie'', aldus de staatssecretaris. Die ook vindt dat landen zich beter moeten aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. "Aanpassen betekent meer dan louter het bouwen van dijken om zich te beschermen tegen overstromingen: Landen moeten klimaatbestendig worden. We moeten samenleving, economie en ecosystemen veerkrachtiger maken", aldus Mansveld.
Volgens de staatssecretaris ligt de sleutel voor een klimaatbestendige samenleving bij die samenleving zelf. Overheid, bedrijven, en burgers kunnen allemaal actie ondernemen tegen klimaatverandering.

Of registreer je om te kunnen reageren.