Home

Nieuws 1287 x bekeken

Lokaal burgerlijk verzet tegen mestverwerking

Varsseveld - Het lokale verzet tegen mestverwerkingsinitiatieven lijkt aan te zwellen. Afgelopen week was er een ludiek protest tegen een mestvergister in het Achterhoekse Varsseveld (gemeente Oude IJsselstreek), eerder waren en protestbijeenkomsten in Deurne en Gemert-Bakel (Noord-Brabant).

Provinciale en lokale milieu- en natuurgroeperingen verzetten zich tegen grootschalige mestverwerkingsprojecten, die mogelijk overlast veroorzaken.

Directeur van de Gelderse  Natuur en Milieu Federatie Volkert Vintges zegt dat hij op zich geen bezwaren heeft tegen de verwerking van mest. "Mest is een nuttige voedingsstof, tot je er te veel van hebt", zegt hij. Hij verzet zich niet tegen lokale initiatieven waarbij groepen van bedrijven gezamenlijk mest gaan verwerken. Hij constateert echter dat er problemen ontstaan als dergelijke initiatieven worden opgezet in gebieden waar veel burgers wonen.

Volgens Vintges zijn er veel te optimistische verhalen over het oplossend vermogen van mestverwerking. "Dat met mestverwerking het mestprobleem wordt opgelost en dat het energie oplevert, is flauwekul. De energie komt vooral uit de coproducten. In de restproducten blijven de meststoffen kalium, fosfaat en stikstof aanwezig. Je hebt op zijn best een iets mooier product."

Vrees voor stankoverlast en toenemende verkeersdruk zijn de belangrijkste bezwaren van omwonenden en aanliggende bedrijven. Bij de huidige veronderstellingen over de groei van de rundveestapel zijn alleen in de Achterhoek zijn acht installaties nodig die net zoveel mest kunnen verwerken als de geplande vergister in Varsseveld, zegt de Gelderse milieufederatie, die denkt dat de weerstand daardoor alleen maar groter wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.