Home

Nieuws 4 reacties

Lidstaten: vergroeningseisen worden strenger

Brussel – De EU-landbouwministers zijn zeer bezorgd over de wijze waarop de Europese Commissie de vergroeningseisen invult. Zij vrezen dat de regels strenger worden dan eerder afgesproken, blijkt uit een recente notitie van 23 van de 28 lidstaten.

Dat schrijft Agra Europe. Kern van het bezwaar betreft de voorwaarden voor ecologische focusgebieden. De Commissie stelt nu voor dat hectares naast bosranden volledig onbeteeld moeten blijven om mee te mogen tellen voor de vergroeningspremie. Dit zou in tegenspraak met de afspraken zijn. Ook bemoeilijkt het dagelijks bestuur van de EU de teelt van vlinderbloemigen in de focusgebieden door met nieuwe eisen te komen.

De vergroeningseisen, inclusief de ecologische focusgebieden, maken onderdeel uit van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Lidstaten en Europees Parlement bereikten hierover afgelopen zomer een akkoord, waarna de Commissie is begonnen met de verwerking van de afspraken in wetsteksten. Volgens de 23 lidstaten gaat zij daarbij echter haar boekje te buiten.

De notitie, die door Nederland niet is ondertekend, stelt verder dat de voorwaarden voor extra inkomenssteun voor jonge boeren te streng zijn. In sommige lidstaten zou daardoor twee derde van de doelgroep geen aanspraak kunnen maken op de regeling. Volgens Nieuwe Oogst deelt LTO-voorzitter Albert Jan Maat de zorgen van de 23 lidstaten.

Laatste reacties

 • Elevage

  tijd om afscheid te nemen van brussel!

 • minasblunders1

  Inderdaad.

 • truusjetrap

  gevraagd gezond boeren verstand

 • koestal

  EU commissie wordt niet gehinderd door kennis en ervaring,kom eens achter dat bureau vandaan en praat eens met een ervaren boer of landbouwer

Of registreer je om te kunnen reageren.