Home

Nieuws 544 x bekeken

'Lidmaatschap WTO voor GOS-landen positief'

Kiev – Lidmaatschap tot de Wereldhandelsorganisatie WTO kan wel leiden tot groei van de landbouw en voedselsector in het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), maar het vereist wel een actief beleid en aanzienlijke veranderingen in het steunregime.

Dat zei beleidsadviseur David Sedik van de FAO bij een regionale bijeenkomst in Kiev. Het GOS bestaat uit de voormalige lidstaten van de Sovjet-Unie, min de Baltische staten en Georgië. Van deze landen zijn Rusland, Oekraïne, Armenië, Tajikistan, Kyrgyzstan en Moldavië lid van de WTO. Kazachstan en Azerbaijan onderhandelen met de WTO over toetreding. Volgens de FAO moeten de landen die zijn toegetreden en dat willen doen zich goed realiseren dat lidmaatschap niet zonder verplichtingen komt.
Het Russische lidmaatschap, sinds augustus 2012, leverde veel kritiek op van de VS en EU. Rusland zou zich niet veel aantrekken van ten minste een deel van de handelsregels die de WTO hanteert. Het tot de orde roepen van een land middels een procedure is in de praktijk een langslepend proces en hoe machtiger het land, des te moeilijker het diplomatiek ligt. Oekraïne werd juist geprezen en zag haar landbouw versterken.
Volgens FAO-econoom Ekaterina Krivonos profiteren landen op de lange termijn alleen als ze zich ook echt committeren aan de regels, bijvoorbeeld door het niet langer verstrekken van steun die productie direct stimuleert – zoals gesubsidieerde kunstmest. "WTO-toetreding op zichzelf garandeert niet dat GOS-landen meer effectief zullen deelnemen aan de wereldwijde handel in landbouwproducten."
Het binnenlandse reguleringsraamwerk moet in overeenstemming worden gebracht met de internationale regels, aldus Krivonos, en daarnaast moeten extra maatregelen worden genomen om de concurrentiekracht van de agrarische sector te vergroten. Is het tweede te laat of niet georganiseerd, dan kan een land juist als verliezer op de agrarische markt tevoorschijn komen en zich gedwongen voelen tot protectionisme.

Of registreer je om te kunnen reageren.