Home

Nieuws

'Landen veroorzaken honger en tekorten zelf'

Giessen- Veruit de meeste (80 procent) van de binnenlandse markten van ontwikkelingslanden zijn slechts beperkt geïntegreerd in de wereldmarkt voor landbouwgrondstoffen. Deze binnenlandse markten volgen met de prijsontwikkeling regionale wetmatigheden.

Tekorten en honger in deze landen zijn daarom niet zonder meer het gevolg van de prijzen op de wereldmarkt maar primair door henzelf veroorzaakt. Dat meent het Institut für Agrarwissenschaft in het Duitse Giessen in een studie.

Sterke prijsschommelingen op de wereldmarkt voor landbouwgrondstoffen zijn volgens deze studie bovendien niets nieuws en hebben daarom helemaal niets te maken met de inzet op biobrandstoffen en/of speculatieve transacties. Bewijzen voor de relatie tussen het een en ander zegt het instituut nergens te hebben gevonden.

Prijsschommelingen zijn al zo'n vijftig jaar een bekend verschijnsel. Daarvoor verantwoordelijk zijn de macro-economische raamvoorwaarden inclusief de aardolieprijs. Daarnaast spelen de fundamentele factoren van deze markten (bijvoorbeeld de werkloosheid) en onberekenbare ad-hocingrepen van de politiek een rol, zo legt het instituut uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.