Home

Nieuws 933 x bekeken 1 reactie

Landbouwinkomsten VS naar hoogste niveau in 40 jaar

Washington – Het netto landbouwinkomen in de VS komt in 2013 uit op 131 miljard dollar (96 miljard euro), het hoogste niveau sinds 1973.

Dat meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw, de USDA, die in een eerdere raming nog uitging van 120,6 miljard dollar. Voor 2014 wordt gerekend op een daling.
De inkomsten van boeren uit de verkoop van landbouwproducten en subsidies is sinds 2002 vrijwel onafgebroken gestegen. Vorig jaar kwam het landbouwinkomen uit op 113,8 miljoen dollar. In 2013 dalen de inkomsten uit de verkoop van gewassen, aldus de USDA, met 3 procent.  Met name veel mais en soja zal dit jaar niet verkocht zijn voor het einde van het jaar.
Bovendien nemen kosten voor productiemiddelen toe. De totale productiekosten in de VS zijn in 2013 met 3 procent gestegen tot 352 miljard dollar. Daarmee zijn de productiekosten minder hard gestegen dan in 2011 en 2012. Deze ontwikkelingen worden echter ruimschoots gecompenseerd door 6 procent hogere inkomsten van veehouders – van melkveehouders tot vleesproducenten.
Bovendien meldt de USDA dat de waarde van landbouwbezittingen, met name grond, 7 procent stijgt in 2013. De groei van de schuld, met 3,3 procent, is in dollars kleiner. Het algehele beeld is volgens de USDA dus positief: hogere inkomens en een verbeterende solvabiliteit. Voor de Republikeinen zijn de cijfers een wapen in het slepende debat over nieuwe landbouwwetgeving, de zogeheten Farm Bill. De Republikeinen willen meer bezuinigen op subsidies voor agrariërs dan de Democraten.
De USDA verwacht dat in 2014 inkomens gedrukt zullen worden door lagere prijzen voor met name graan. De Federal Reserve banken in Kansas City, St. Louis en Chicago meldden eerder dat de interesse in de aankoop van landbouwgrond voor het eerst in lange tijd wat verzwakt lijkt.

Eén reactie

  • hoffland dairy

    Jan Cees, voor alle duidelijkheid, de Republiekeinen willen het bedrag dat naar foodstamps gaat verminderen van 70 miljard naar 40 miljard en dat vinden de Democraten te veel van het goede. De zogeheten Farm Bill wekt bij velen de indruk dat dit geld als subsidie naar de agrarische sector gaat maar 80 procent wordt besteed aan foodstamps.

Of registreer je om te kunnen reageren.