Home

Nieuws 2334 x bekeken 2 reacties

LTO roept op asbestsanering te versnellen

Den Haag - De asbestsanering gaat niet snel genoeg, vindt LTO-bestuurder Siem-Jan Schenk. Een asbestvrije agrosector in 2024 is alleen haalbaar met extra stimuleringsmaatregelen.

Hij reageert op de uitslag van een landelijke enquête over asbest in de land- en tuinbouw.

Schenk vindt dat het tempo waarmee asbest wordt gesaneerd omhoog moet, willen de doelen in 2024 worden gehaald. Schenk: "Een asbestveilige agrosector in 2024 is alleen haalbaar met meer voorlichting, stimuleringsmaatregelen en extra financieringsmogelijkheden." Uit de enquête blijkt dat ondernemers opzien tegen de hoge kosten en ingewikkelde procedures voor het verwijderen van asbest. Gezondheidsredenen en waardevermindering van het bedrijf stimuleren ondernemers asbest op te ruimen.

Volgens Schenk moet het tempo van saneren sterk omhoog en hebben boeren hulp hierbij nodig. Schenk: “Niet saneren of de sanering nog verder naar de toekomst schuiven, kost veel meer. Denk aan bijvoorbeeld gezondheidsrisico’s en de hoge kosten bij brand- en stormschade. Overheid, verzekeraars, financiële instellingen en het bedrijfsleven hebben derhalve een groot gezamenlijk belang.”

Uit de enquête blijkt dat 99 miljoen vierkante meter asbest op daken en gevels ligt van agrarische gebouwen. De sanering kost naar schatting 1 miljard euro. Het plaatsen van nieuwe daken kost 2 miljard euro. Jaarlijks wordt ongeveer 3 tot 4 miljoen vierkante meter aan asbestdaken in de agrosector verwijderd. De enquête is een initiatief van LTO.

Aan de enquête hebben 3.255 boeren en tuinders meegedaan.

Laatste reacties

  • gjh

    ja hoor daar hebben we schenk weer wat hij nu vertelt is al langer bekend tuurlijk moet het aantrekkerlijker worden met iets van subsidie of iets dergelijks want anders gebeurt er niet veel daar had lto geen onderzoek voor hoeven te doen
    maarja het blijft lto natuurlijk en daar kan je niet veel van verwachten!!!

  • fransderondhoeven

    ze hebben niks anders te doen daar dan zichzelf een groot salaris toe-eigenen wat brengen onze producten meer op onder een asbest vrij dak er zijn in Nederland wel ergere dingen dan asbest op het dak maar ja dan kun je bij die boertjes geen geld uit de zak kloppen

Of registreer je om te kunnen reageren.