Home

Nieuws 6694 x bekeken 15 reacties

LTO: Politiek stuurt aan op dierrechten

Den Haag - De politiek sorteert voor op dierrechten door mestverwerkingsprojecten nauwelijks te vergunnen. Dat zegt LTO in reactie op het uitblijven van het mestverwerkingsconvenant en het meldpunt voor ondernemers met vergunningproblemen voor mestverwerkingsinstallaties.

LTO wil de politieke druk op de lokale en nationale overheid opvoeren om mestverwerkingsprojecten vergund te krijgen. "Het lijkt of gemeenten en provincies de hete aardappel voor zich uit schuiven, terwijl boeren vanaf 1 januari 2014 verplicht zijn mest te verwerken", zegt een woordvoerder van LTO Nederland. Lukt dit onvoldoende dan dreigt de overheid met invoering van dierrechten voor melkvee en handhaving van varkens- en pluimveerechten. "Het lijkt wel of de politiek daar op aanstuurt door zelf niet mee te werken aan mestverwerking maar het boeren wel te verplichten. Blijkbaar ontbreekt de politieke en ambtelijke wil om voldoende mestverwerking van de grond te krijgen."

De vergunningverlening blijft het grootste struikelblok voor boeren of loonwerkers die mest willen verwerken. Dat blijkt uit navraag bij het Mestinvesteringsfonds en het Projectbureau Lokale Mestverwerking. Twee derde van de projecten die aangemeld zijn bij het Mestinvesteringsfonds, kunnen niet in behandeling worden genomen omdat ze nog geen vergunning hebben.

Om deze problematiek op te lossen kondigde staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu in maart van dit jaar aan een mestverwerkingsconvenant te willen sluiten met regionale overheden en sectororganisaties. Ook heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw in september een meldpunt aangekondigd waar boeren kunnen melden dat ze problemen hebben met vergunningverlening bij mestverwerking. Het centrale meldpunt zou gezamenlijk worden ingevuld door de betrokken ministeries, provincies, gemeenten, waterschappen en LTO. De landelijke werkgroep gaat de knelpunten bekijken en onderzoeken hoe het probleem het beste kan worden opgelost.

Zowel het Meldpunt als het Convenant zijn er nog niet, blijkt uit navraag bij beide ministeries. “Het meldpunt is nakende, maar het is er nog niet”, aldus een woordvoerder van het ministerie van EZ.

Volgens Ruud Tijssens, directeur Coporate Affairs bij Agrifirm en bestuursvoorzitter van het Mestinvesteringsfonds is een Taskforce Mestverwerking nodig om de vergunningsproblematiek op te lossen. Tijssens: "Een Taskforce moet een voor een de projecten onder de loep nemen en vergunningsproblemen oplossen met de betrokken gemeenten en provincies. Anders komt het niet van de grond."

 

> Wilt u meer weten over mestverwerking? Ervaringen delen met collega's of vragen stellen aan deskundigen? Ga naar het thema Mest en Mestverwerking op Boerderij Connect.

Laatste reacties

 • agratax2

  Stel de overheid gaat in zee met de mestverwerking dan is ze haar greep kwijt op het aantal dieren dat ze graag ziet in Nederland. Geef de boeren de vrije hand en voor je het weet hebben een nieuwe vorm van intensieve veehouderij. Hier komt bij dat dierrechten weer handel brengen bij de makelaar, kan hij het melkquotum inruilen voor dierrechten met overschrijvingskosten voor Staatskas.

 • Herbert

  precies agratax1, daar komt nog bij dat de politiek niet alleen voor landbouwers hun werk uitoefenen. De algemene tendens van de nederlandse bevolking is toch dat er minder dieren in Nederland gehouden zullen moeten worden. Maakt niet uit of het koeien, varkens of kippen zijn.

 • probe14

  Dit is nu typisch LTO. Er staat iets aan te komen wat hun niet past deze dagen, namelijk het rapport van PBL zal laten zien hoe boterzacht het sectorplan is. En dan nu alvast vooraf de schuld geven aan de politiek. Zich indekken vooraf. Belangenbehartiging pur sang, maar dan voor andere als de agrarische achterban.

 • alco1

  Er zal dan weer geld uit boerenhand verdwijnen in de handen van aasgieren. Het product zal er duurder door worden waardoor concurentie nog weer onnodig geschaad wordt.

 • HJ O R

  Dierrechten zijn in mijn ogen minder erg dan (verplichte ) mestverwerking.

 • wmeulemanjr1

  Als elke boer 10 mensen in dienst had dan waren de vergunningen zo voor elkaar.

 • John*

  zorg nu gewoon dat elk bedrijf zijn afval/overschot verantwoord verwerkt/afzet.. iedere ondernemer zijn eigen verantwoordelijkheid.

 • Broederijbrok

  John jij zegt het. Zadel niet iedereen op met dierrechten, juist die bedrijven die de zaken wel hebben opgelost, mogen niet nu nog gestraft worden om verplicht dierenrechten te kopen. Hun geld zit nu in mestverwerking/afzet.

 • agratax2

  Herbert. Als de Grachtengordel regenten hun zin krijgen, gaat het aantal landbouwhuisdieren terug en worden de stallen eerder kleiner dan groter. Zij vragen zich niet af wat deze beperking zal kosten aan export beperking en afname arbeid. In Den Haag wordt net als in de Gouden Eeuw gedacht vanut de Hollanden en de rest zijn 'win gewesten'.

 • info58

  voorstel:
  dierrechten basis aantal koeien 2012

  bij een hogere intensiteit als 2 koeien per hektare overschot 50% mest verwerken met vrijstelling hiervan bij aankoop dierrechten

  uitbreiden op basis van grond stel 2 koeien per hektare geen aankoop dierrechten of verwerkingsplicht

  bij geen uitbreiding grond of aankoop dierrechten 100 % mest verwerking

 • koestal

  Ja ,ze mogen in Den Haag graag de economie weer terug dringen,stel je voor dat het economisch goed gaat in Nederland,dan moeten ook nog al die werklozen weer aan het werk ,maar nu kunnen ze allemaal klagen

 • puinhoop

  Hoe meer regels hoe rotter de staat!

 • Elevage

  je hebt als boer alleen al een ambtenaar nodig om al die overbodige regels uit te kunnen voeren........... maar waarschijnlijk houden we er veel meer aan het werk: 3 per bedrijf.............
  geen wonder dat er steeds meer regels komen, anders hebben we straks nóg meer werkelozen, zucht

 • harrrie111

  De landbouw grond gebonden maken is de beste en eerlijkste manier, hoeft er niet meer bemonsterd en gewogen worden kan de regelgeving een stuk makkelijker en minder, Maar ja dan is er ook minder werk dus dan toch maar niet, en doen we ut nog mar ingewikkelder maken dan is er toch meer werk over de rug van den boer,

 • alco1

  Harrie. Grondgebonden betekend voor boeren die het land optimaal bewerken, verschraling en boeren die het alleen maar voor veeplaatsing hebben, overbemesting, waardoor mestvervuiling, met als gevolg, strengere normen.
  Het beste is nog steeds elke herfst bodemonderzoek en aan de hand daarvan bemestingsbalans.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.