Home

Nieuws 1443 x bekeken 9 reacties

Kamer wil af van landbouwgif metam-natrium

Den Haag - Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat het landbouwgif metam-natrium niet langer mag worden gebruikt. De Partij voor de Dieren, PvdA, SP, PVV, D66, GroenLinks en 50Plus zijn bezorgd over de gezondheidsrisico's van het middel, dat vooral wordt gebruikt op bollenvelden. Ze hebben staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw) vrijdag vragen gesteld over het gif.

De GGD liet zich eerder ook al kritisch uit over metam-natrium, omdat omwonenden van lelievelden last kregen van prikkende ogen, ademhalingsproblemen en huiduitslag en daarom naar de huisarts moesten.

Het gebruik van metam-natrium is al enige tijd verboden in de Europese Unie. In Nederland kan echter nog vrijstelling worden verleend voor het middel. Daar wil de Kamer nu vanaf.

Laatste reacties

 • ...............

  Even een correctie op de sensatie site Boerderij. We spreken altijd nog over een gewasbeschermingsmiddel in plaats van een landbouwgif.

  Voor sensatie artikel kon je altijd terecht bij de Telegraaf, maar dat hoeft dus ook al niet meer.

 • j.verstraten1

  met dank aan Zembla. Nederland is trouwens dus niet altijd het beste jongetje van de (europese) klas.

 • g.g

  Goede zaak, ben zelf ook actief in de gewasbescherming,
  maar de hoeveelheid die in de bollenteelt wordt gebruikt is te hoog.
  En dan wordt er nog niet eens gesproken over de gewassen die na de bollen worden geteeld. Gewoon voor menselijke consumptie.......als je daar over nadenkt(zonder enig onderzoek.)kan gewoon niet goed zijn.

 • ikkethuis

  Ik gebruik al vele jaren metam-natrium. Als je dit na een aantal jaren telkens op dezelfde grond doet, merk je dat de werking minder wordt, omdat metam-natrium dan sneller wordt omgezet tot eenonschadelijke stof in de grond. Dit gebeurd door bacterien. Hieruit blijkt dat deze stof niet een vreemde sto is die schadelijk is in de grond. Verder vervliegt deze stof erg snel, zodat er hooguit tijdens toepassing iets vrij kan komen.Dit verhaal is een spannend verzinsel uit de media, die een sensatie verhaal wilde maken.

 • ikkethuis

  deze toepassing is overigens 1 keer in de 5 jaar, en hiervoor is een vergunning nodig. Hou er wel rekening mee dat bloembollen HET export produkt van NL is, en voor andere landen moet dit produkt dus 100% schoon zijn, en anders krijg je alles terug.

 • info36

  Als je kijkt welke partijen dit verbod willen weten we al genoeg. Die hebben niet echt veel met de landbouw op en handelen dus uit emotie en niet uit kennis van zaken.

 • cklep1

  Uit dit verhaal zou je kunnen opmaken dat alleen Nederland dit middel nog gebruikt binnen de EU. Niets is minder waar. Alle EU landen gebruiken dit middel. Daarnaast hebben ze in andere EU landen zelfs nog meer middelen ter beschikking en in Spanje is de Methylbromide nog niet eens helemaal verdwenen? Praten we nog niet over wat er allemaal nog steeds gebeurd in Amerika!
  Als de overheid iets wil doen, zorg dan eerst voor een goed alternatief. Deze liggen her en der al op de plank, maar door de zeer zware, logge en lange toelatingsprocedure is dit nog jaren van ons vandaan. Overheid??
  We moeten zeker bewust zijn van eventuele schade voor mens, dier en milieu, maar wel met dien verstande dat we tijd krijgen om dit op te lossen en niet onze economie nog verder terug laten lopen (onderschat de waarde van Metam Natrium niet voor ons landje) door steeds weer de riem wat strakker aan te trekken terwijl alle EU landen om ons heen dit in veel mindere mate doen. Er zijn namelijk genoeg voorbeelden van verschuiving van handel/teelt/ arbeid enzovoort van NL naar landen om ons heen, puur door de regelgeving. Dit is een bijzonder groot gevaar wat in mijn ogen zeer onderschat wordt!

 • alco1

  Er kan weer politiek gescoord worden, vooral door partijen zonder enige kennis van economie.
  Natuurlijk moet het serieus genomen worden als omwonende hinder ondervinden en weg wuiven is een zeer slechte actie.
  Maar je als de meewerkt aan een t.v. reportage moet je er wel op bedacht zijn, dat er geknipt wordt en neem in elk geval ook zelf het intervieuw op.

 • alco1

  Zo wilde ze mij ook een keer een gesprek afnemen over het slepen van een uitgegeleden koe vanaf een veemarkt. Toen we zelf ook onze camera installeerden zochten ze maar een ander voor het intervieuw.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.