Home

Nieuws 686 x bekeken 3 reacties

Kamer steunt voorstel voor kredietunies

Den Haag – CDA-Kamerleden Eddy van Hijum en Agnes Mulder komen met een wetsvoorstel voor de invoering van kredietunies om leningen te kunnen verstrekken aan ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, waaronder boeren en tuinders.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer over kredietverstrekking blijkt een ruime meerderheid van de Kamer, maar ook het kabinet positief te zijn over het voorstel van de Kamerleden. De politici kondigen aan spoedig met een wetsvoorstel te komen.

Een kredietunie is een coöperatieve instelling van ondernemers in het midden- en kleinbedrijf die gezamenlijk budget beschikbaar stellen om leningen te kunnen verstrekken aan ondernemers. De kredietunies moeten bedrijven minder afhankelijk maken van kredietverlening door banken. CDA, VVD en PvdA concluderen dat het MKB in Nederland veel te afhankelijk is van banken. "Ondernemers moeten minder afhankelijk worden van banken. Er is in Nederland een hele scheve verhouding", vindt Henk Nijboer van de PvdA. Ook Kees Verhoeven (D66) vindt dat er meer mogelijkheden nodig zijn om krediet te verkrijgen dan alleen bij banken, zoals nu min of meer het geval is.
Minister Jeroen Dijsselbloem is positief over het voorstel en adviseert de initiatiefnemers maximaal gebruik te maken van de ruimte die de EU op dit vlak biedt.

Op dit moment zijn er nog te veel juridische belemmeringen voor kredietunies om hier breed mee aan de slag te gaan. Minister Henk Kamp van Economische Zaken zegt dat er op dit moment twee initiatieven lopen in Nederland, die beide één krediet hebben verstrekt. In het buitenland, waaronder in de Verenigde Staten, blijken kredietunies een aantrekkelijk manier van financiering van investeringen door kleinere bedrijven.

Kamp en Dijsselbloem erkennen dat banken kritischer kijken naar het verleden van krediet naar het midden- en kleinbedrijf. "Kredietverlening aan het MKB is echt een probleem. Het is terecht dat banken kritisch kijken, omdat het risico bij deze bedrijven groter is dan bij grotere bedrijven. Daarnaast worden op dit moment veel leningen later terugbetaald, waardoor er minder ruimte is voor financiering", aldus  Dijsselbloem. Kamp zegt dat op dit moment 52 procent van de kredietaanvragen van het MKB worden geweigerd, 48 procent wordt gedeeltelijk of geheel gehonoreerd.

Uit een Europees overzicht blijkt dat er in Nederland erg weinig krediet wordt verstrekt aan het MKB. Het niveau is vergelijkbaar met Griekenland.

Laatste reacties

 • agratax2

  Terug naar de tijd dat Raiffeisen zijn bankje begon. Wanneer komen er nog meer initiatieven voor kleine knusse cooperaties die de groten gaan kietelen om weer bij de leden te rade te gaan over de toekomst en niet vanuit de marmeren toren blijven regeren / diceteren.

 • Zents beheer

  Mooi, een bank hebben we al nl. ABN-AMRO. Dat is al een staatsbank welke we destijds in een weekend met miljarden van de ondergang moesten redden.
  De top en het management vervangen, saneren tot het nivo van een degelijke spaarbank/ krediet verstrekker en niet meer dan dat. Kunnen ondernemers weer ondernemen en hoeven we straks geen miljarden af te boeken.

 • aarthamstra1

  Klein een groter risico ?? VION/ is toch niet een mkb .De banken hebben hun geld vergokt over de rug van de burger en mkb, die hiervoor nu mogen bloeden .Rabo ,libor/euribor /epo bank.1.4 miljard in Ierland/ mandjes ellende in Amerika /boete's,, enz, enz Ondertussen jatte de regering .de pensioenpot leeg. Strooit met geld in Europa. steunt banken die om wille van de bonussen het geld van de burger/mkb vergokten.
  Nu opnieuw weer greep in pensioen potten ?? met nieuwe smoezen .over de rug van de oudjes.Even een paar jaartjes extra werken voor de elite en multinationals?? WATER belasten ,waar we als we niet oppassen letterlijk in verzuipen. Burgers /boeren /mkb is het ook onze eigen schuld??? laten we het laconiek allemaal gebeuren of ???? pvv stemmen??? UIT PROTEST,

Of registreer je om te kunnen reageren.