Home

Nieuws

Inspectie SZW dreigt bedrijven stil te leggen

Den Haag – De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft veertig bedrijven die zich niet aan de regels houden op het gebied van arbeid een aanzegging gedaan om de bedrijfsvoering een tot drie maanden stil te leggen.

Dat zegt inspecteur- generaal Jan van den Bosch van de inspectiedienst. Bij deze veertig bedrijven, die al twee keer een aanzienlijke boete kregen, zitten ook bedrijven in de land- en tuinbouw. Verdere details over het aantal agrarische bedrijven en de sector waarin deze bedrijven actief zijn wil de inspectie niet geven. "Er zijn nog geen bedrijven stil gelegd, maar dat kan dus wel gaan gebeuren", aldus Van den Bosch, die zich erover verbaast dat bedrijven het zo ver laten komen dat ze mogelijk stil gelegd worden. Dit jaar kan deze regeling voor het eerst worden toegepast.
Van den Bosch presenteerde de plannen voor Inspectie SZW voor komend jaar. "We kunnen niet overal zijn, waardoor we moeten kiezen. Waar het risico het grootst is, worden de meeste controles uitgevoerd", zegt Van den Bosch. Het komende jaar zal er veel aandacht zijn voor uitbuiting van medewerkers en schijnconstructies. "Met name de aanpak van schijnconstructies is lastig vanwege de wetgeving. Het kost ons met de huidige wetgeving veel moeite om schijnconstructies aan te pakken. Het zou eenvoudiger zijn als er een eenvoudigere omschrijving van het loonbegrip zou zijn", aldus de inspecteur-generaal.

Van den Bosch zegt dat er in de champignonsector stappen zijn gezet met de keurmerken voor eerlijke arbeid. "Maar ze zijn er nog lang niet. Er blijft een hoop werk te doen. We zullen in 2014 zeker de helft van de champignonbedrijven controleren", zegt Van den Bosch. Ook in de tuinbouw en vollegrondsgroenteteelt  als asperges en aardbeien houdt de inspectie extra controles. "Bedrijven die grote concurrentie ondervinden op kostprijs en waar veel laaggeschoold werk is blijven een risicogroep", aldus Van den Bosch. De Inspectiedienst zet komend jaar ook extra in op controle bij asbestsaneerbedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.