Home

Nieuws 539 x bekeken

Ierse boeren moeten miljoenen toeslagrechten terug betalen

Dublin – Ierse boeren moeten vele miljoenen aan toeslagrechten terug betalen omdat ze fouten hebben gemaakt bij de opgave van hun percelen. Volgens minister Simon Coveney van landbouw kan het terug te claimen bedrag oplopen tot 15 of 20 miljoen euro.

Het Ierse ministerie van landbouw stelt op verzoek van Brussel een uitgebreid onderzoek in naar de juistheid van de opgaven die boeren hebben gedaan voor hun toeslagrechten. Coveney treedt daarbij hard op 'omdat de Europese Commissie heeft gedreigd dat de boetes kunnen vervijfvoudigen tot 100 miljoen als we dit herzieningsproces niet doorzetten.' "Waar fouten zijn gemaakt, wil de Commissie haar geld terug. Dit is geld van de belastingbetaler en dat moeten we terug betalen. Als wij het niet doen, zal Brussel het zelf regelen zoals in een aantal andere lidstaten ook al het geval is", aldus de minister tijdens het congres van de bond van veehouders ICMSA.
Volgens de eerste gegevens hebben bijna 20.000 Ierse boeren te veel land opgevoerd in de sinds 2009 ingediende aanvragen. Een groot deel van hen kan een terugvordering in de bus verwachten, waarbij de betrokken bedragen kunnen oplopen tot de helft van de ontvangen steun. Voorzitter John Comer van de ICMSA trekt echter ten strijde tegen de actie die hij 'hogelijk oneerlijk' noemt. "Het ministerie heeft de aanvragen eerst aanvaard en komt vier jaar later met een herziening aanzetten."

Of registreer je om te kunnen reageren.