Home

Nieuws 2945 x bekeken 1 reactie

Hoge heffingen op biodiesel Argentinië, Indonesië

Brussel – De Europese Unie (EU) heeft antidumpingheffingen ingesteld voor importen van biodiesel uit Argentinië en Indonesië.

De heffingen zijn vanaf woensdag van kracht en blijven geldig voor de komende vijf jaar. De brancheorganisatie voor de Europese biodieselindustrie, de EBB, stapte twaalf maanden geleden naar de Europese Commissie met de vraag actie te ondernemen tegen de importen.
De heffing op Argentijnse importen kunnen variëren van 22 procent (216,64 euro per ton) tot 25,7 procent (245,67 euro per ton), afhankelijk van het bedrijf. De heffingen op Indonesische importen variëren van 8,8 procent (76,94 euro per ton) tot 20,5 procent (178 euro per ton). Argentijnse biodiesel is vooral uit soja-olie geproduceerd terwijl Indonesische biodiesel wordt vervaardigd uit palmolie. In Nederland is de grootste producent het Finse Neste, dat vooral geïmporteerde palmolie en afvalstoffen als grondstof gebruikt.
De heffingen liggen meer dan twee keer hoger dan de tijdelijke heffingen die de Europese Commissie in mei dit jaar instelde. Secretaris-generaal Rafaello Garofalo van de EBB denkt dat de heffingen de "bedreigde" Europese biodieselindustrie te verdedigen. Volgens de EBB is er geen sprake van eerlijke concurrentie omdat biodiesel uit bovengenoemde landen sterk gesubsidieerd zou zijn.
Het marktaandeel van beide landen op de biodieselmarkt van de EU steeg van 9 procent in 2009 tot bijna 20 procent in 2012.

Eén reactie

  • fa. de Graaf

    Het is wel duidelijk,
    Het gaat niet om het milieu, maar om macht en geld. Als de bio sector met bescherming en subsidie omhoog gehouden moet worden dan heeft ze volgens mij geen langdurige toekomst.

Of registreer je om te kunnen reageren.