Home

Nieuws 646 x bekeken

Herkomstlabels onderdeel Farm Bill debat

Washington – Een aantal leden van de Senaat en het Huis van afgevaardigden in de VS pleit voor afschaffing van de verplichte herkomstlabelling van vlees en groenten, bekend als COOL (country-of-origin-labeling). Het intrekken van de regels zou onderdeel moeten zijn van nieuwe landbouwwetgeving voor de komende vijf jaar, de Farm Bill, waarover nu onderhandeld wordt.

Canada en Mexico spanden tegen de VS een zaak aan bij de Wereldhandelsorganisatie WTO. Die besloot dat de regels inderdaad een protectionistisch karakter hebben. De uitspraak betekent dat de VS moet aanpassen en dat Canada en Mexico het recht hebben bij gebrek aan Amerikaanse hervormingen de VS te treffen met bijvoorbeeld hogere importtarieven. De jaarlijkse schade voor leveranciers van varkens en runderen zou voor Canada alleen al meer dan een miljard dollar per jaar bedragen.

Nu heeft de VS de regels aangepast maar niet tot genoegdoening van Canada, Mexico en de grote vleesverwerkers in de VS. Op vlees moet nu niet alleen meer vermeld staan waar het dier vandaan komt maar ook waar het is gefokt, gemest en geslacht. In de praktijk zijn de regels tijdrovend en duur voor slachterijen, die vleesstromen mengen. De regels zijn door het Congres, dus de Senaat plus het Huis, al in 2002 goedgekeurd maar pas in 2009 ingevoerd.
Een speciaal panel van Congresleden is nu begonnen met nieuwe Farm Bill-onderhandelingen, nadat eerdere pogingen tot een deal van de Democratische en Republikeinse partij zijn mislukt. President Barack Obama maakte recent bekend de Farm Bill tot één van zijn drie grote prioriteiten van dit jaar te rekenen. Het grote struikelblok blijft het voedselbonnenprogramma dat de Republikeinen fors verkleind willen zien.
Voorzitter van de onderhandelingen is afgevaardigde Frank Lucas, tevens voorzitter van het landbouwcomité van het Huis. Lucas maakte na de eerste berekeningen direct bekend dat diverse politici pleiten voor het aanpassen van regels die kunnen leiden tot importstops van andere landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.