Home

Nieuws

Herfst 2013 een van de natste ooit

Zeist - De herfst van dit jaar gaat de boeken in als één van de natste ooit. Alleen in 1974 en 1998 viel meer neerslag.

September en oktober waren zacht en zeer nat en ook de eerste helft van november wordt gekenmerkt door zeer nat en onstuimig weer. Dat meldde weeronline.nl.

Gemiddeld over het land komt de neerslag voor deze herfst uit op circa 345 millimeter tegen normaal 243. In De Bilt viel zo'n 390 millimeter, goed voor plaatsje in de top 3 van jaren met een bijzonder natte herfst.

Het najaar van 1974 staat (met bijna 403 millimeter) op een tweede plek, bovenaan staat de herfst van 1998 (ruim 468 millimeter). Op 13 oktober viel er langdurig extreem veel regen. Het KNMI stelde toen voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht zelfs code oranje in voor extreem weer.

De meteorologische herfst loopt van 1 september tot en met 30 november. "Voor het eerst sinds 2000 verliepen alle drie herfstmaanden te nat. De enorme hoeveelheden regen komen doordat lagedrukgebieden zich goed thuis voelden in onze omgeving'', aldus een woordvoerder donderdag. "De depressies bezorgden ons naast regen ook veel wind. Het windhoogtepunt was de zeer zware storm van maandag 28 oktober. Dat was de zwaarste storm sinds 1990.''

Op 1 december begint de meteorologische winter.

Of registreer je om te kunnen reageren.