Home

Nieuws 5324 x bekeken 16 reacties

Grondeigenaar direct beboet bij illegale uitzending

Groningen – Grondeigenaren die meewerken aan een illegale FM-uitzending worden tijdens de opsporing voortaan niet meer gewaarschuwd maar ontvangen meteen een boete die kan oplopen tot maximaal 45.000 euro. Dit geldt voor iedereen die de illegale uitzending mogelijk maakt, dus zowel voor de persoon die achter de knoppen zit, als de eigenaar of huurder waar de zendinstallatie staat, als andere betrokkenen. Dit heeft Agentschap Telecom bekend gemaakt.

Illegale radiostations, vooral actief in het oosten en noorden van het land maken vaak gebruik van grond en/of gebouwen van boeren om zogenoemde piratenmuziek via de FM-band uit te zenden. Wanneer zonder vergunning via de ether radio-uitzendingen worden uitgezonden, is dit illegaal en is er sprake van overtreding van de Telecommunicatiewet. Eigenaren van percelen en/of gebouwen bij wie een antenne-installatie werd aangetroffen, kregen tot nu toe eerst een waarschuwingsbrief waarin werd verzocht de illegale uitzending te staken. Agentschap Telecom legde al boetes op als bleek dat ondanks deze waarschuwing, de installatie (uiteindelijk) toch werd gebruikt voor een illegale uitzending. Vanaf nu worden deze boetes direct na een overtreding opgelegd. Deze aanscherping is nodig om het nalevingsgedrag positief te beïnvloeden, laat het agentschap weten. Afhankelijk van de aangetroffen situatie en de overlast blijft de mogelijkheid bestaan in sommige gevallen direct een einde te maken aan de uitzending door het uitschakelen en verzegelen van de apparatuur.

Illegale uitzendingen blijven overlast veroorzaken. De illegale zenders hebben vaak een groot bereik, legale stations die hebben betaald voor hun vergunningen, verliezen daardoor luisteraars en reclame-inkomsten. Ook krijgt Agentschap Telecom jaarlijks ongeveer 1.200 klachten van mensen die hun favoriete radiostation niet ongestoord kunnen ontvangen.

Een goed alternatief voor illegale uitzendingen is het uitzenden via internet, lokale omroep of ziekenhuisomroep. Uitzenden via internet is eenvoudig en goedkoop en heeft een wereldwijd bereik. Voor muziekgebruik in online radio uitzendingen is een licentie van Sena vereist, aldus het agentschap.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Krijgen frauderende rabomedewerkers ook dergelijke buitensporige boetes opgelegd, bovenop de terugbetaling van hun bonussen, of is dit de manier om kapitaalkrachtigen te pakken. Blijft erg jammer dat het plezier van deze hobbyende medeplattelanders koste wat kost kapot gemaakt moet worden. Het is totaal niet mijn muziekstijl, maar ik zie erg veel mensen om me heen die intens genieten van piratenmuziek. Maar net als de jacht gunt de grachtengordel de ruige plattelandsbewoners zijn eigen genot niet. Alles sneeuwt onder, onder een regen van licenties, regels, autoriteiten en ander machtsvertoon. De grote boeven voorzien van stropdas en witte boord hebben onderling hun zaakjes beter geregeld. Zie bv. Moerland die waarschijnlijk nog wel een klein pensioentje uit de zaak gesleept heeft ondanks dat zijn kop zgn. gerold heeft. Ik groet U. P.S. Luister liever naar Q music of Amerikaanse Rock-zenders maar dat geheel terzijde.

 • Achterhoeker

  Helemaal met Zuperboer eens. Het is ook mijn muziekstijl niet, maar ik zie bij ons in de buurt er erg veel mensen van genieten, en ze doen er niemand kwaad mee.

 • Elevage

  tjonge jonge, wat een ophef!!
  Alsof er mensen levens in gevaar zijn bij het uitzenden van deze muziek.
  Jongens ga met z'n allen iets nuttigs doen: dagje helpen in het bejaardentehuis, of de thuiszorg een week sponsoren, maar hou op met dit soort flauwekul. Laat iedereen lekker luisteren waar hij naar wil luisteren.
  Je zou je trouwens ook af kunnen vragen waarom mensen hier naar luisteren: blijkbaar missen ze iets bij de reguliere zenders!! Ga daar eens lekker je tijd in steken om daar wat aan te doen ipv dit soort heksenjacht

 • info204

  Hoezo, niemand kwaad meedoen en geen levens in gevaar? Hulpdiensten, maar ook het vliegverkeer en begeleiding kunnen verstoord worden. Verdiep je eerst in de feiten voordat je hier wat gaat roepen.

 • jordi 1455

  @info204 de anti radiopiraterij wet is zo oud als de radio zelf, dit is puur een geldkwestie.

 • koestal

  ze hebben mij ook al gevraagd om een antenne te mogen plaatsen ,ik doe er niet aan mee

 • red

  Dit is alleen maar bedoeld om ambtenaren aan het werk te houden
  zodat ze door kunnen worden geschoven. Want er worden ambtenaren ontslagen. Zo ook op gemeente huizen worden zaken vertraagd om belangrijk te zij. Als je in Nederland wil bezuinigen doe dit dan in de brand haard (regels en ambtenaren apparaat) en als iemand last heeft van een uitzending is dit vaak persoon gebonden (leest jaloezie)
  Tip zet de mast op openbare plekken neer dan pak je hun eigen beurs

 • puinhoop

  Gedoogbeleid voor drugs(en dus criminaliteit), maar een piraatje moet 45000 euro ophoesten. Ik schaam me ervoor dat ik nederlander ben!

 • alco1

  @info204 Jij hebt je dus verdiept in de feiten!. Vertel me maar eens welke frequenties ze zitten en ook die van de luchtvaart en hulpdiensten.
  Het mislopen van uitzendrechten en verstoring van zenders van buurt bewoners geeft de noodzaak het geheel aan banden te houden.

 • Mozes

  Het probleem met veel amateurzenders is dat ze veel 'bijsignalen' uitzenden. Een zender zend op een bepaalde frequentie uit maar blijkt een aantal frequenties hoger en lager ook nog een signaal uit te zenden. En nogmaals hoger en lager weer een signaal. Deze bijsignalen zijn wel veel zwakker dan de hoofdfrequentie. Hoe verder het van de hoofdfrequentie af ligt hoe zwakker het signaal. Een amateurzender beslaat dus niet één frequentie maar een hele breedte. Mensen die dicht in de buurt wonen kunnen hier veel last van hebben doordat bijna alle radiozenders gestoord kunnen worden.
  Proffessionele zenders van veel hogere kwaliteit zijn voorzien van filters die de bijsignalen weghalen.

 • Kelholt

  nu ineens hebben de de lokale zenders problemen voor 40 jaren vielen de vliegtuigen uit de lucht of landen op het verkeerde vliegveld.Piraten zijn alle normale mensen di moeten we aanpakken de echte kriminelen ja da is geen tijd voor of is te moeilijk

 • ...............

  De Discovery van Lely raakt ook de weg kwijt als er vlakbij een mobiele mast geplaatst word.

 • Gullef

  Piraten kunnen storen op het vliegverkeer, gebeurd dit dan wordt de piraat in kwestie direct uit de lucht gehaald, want dan is er dus sprake van een gevaarlijke situatie. De piraten die dus draaien storen niet omdat ze dan direct uit de lucht worden gehaald.
  Nu deze wetten worden doorgevoerd is het gebeurd met de grote vermogens en proffecionele zenders, hiervoor komt in de plaats dat er op een frequentie vaak meerdere zender gaan zitten maar die kunnen elkaar niet ontvangen omdat de vermogens kleiner zijn en dus het bereik ook. Deze 'zolderkamer' piraten gebruiken de zendertjes die vaak zelf gebouwd zijn, en dus is er een mogelijkheid dat deze zender stoort. Dus wat is er nu erger, 1 zender op 1 frequentie met een groot bereik die niet stoort ( uitzonderingen daargelaten), of om de 15 km een andere piraat met een ' niet zo ' proffecionele zender.

 • gemeente3

  Of je begint lekker een internet radio stationnetje. al zal je daar de BUMA weer op je dak gaan krijgen omdat je geen rechten afdraagt....

 • info36

  Volgens mij staat er vlak bij het binnenhof ook een zender. Want daar zijn ze ook allemaal gestoord.

 • aardappelboer

  ook ik mag graag naar deze muziek luisteren en met mij onze medewerkers en zou het dan ook jammer vinden dat het niet meer zal gebeuren.De gewone zenders is alleen maar herhaling of gewauwel van niks met veel reclame, laten ze die maar uit de lucht halen en de piratenzenders ervoor in de plek.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.