Home

Nieuws 667 x bekeken 2 reacties

Groei helft Brabantse veebedrijven op de tocht

Den Bosch - Ruwweg de helft van duizenden Brabantse veehouderijen kan zonder aanpassingen niet meer uitbreiden als strengere eisen van de provincie volgend jaar gaan gelden. Een zeer beperkte steekproef bij 68 Brabantse veehouders wijst dat uit.

Brabant ontwikkelt op dit moment een zogenoemde zorgvuldigheidsscore voor veehouders. Veehouders die voldoen aan alle wettelijke eisen krijgen een 6. De provincie staat uitbreiding alleen nog toe als boeren extra punten halen en een 7 scoren door maatregelen tegen bijvoorbeeld uitstoot van ammoniak, stank en fijnstof.

Volgens de steekproef scoort de helft van de varkens- en legkippenbedrijven nu minimaal een 7. Ongeveer 60 procent van de melkveebedrijven haalt dat.

Vleeskippen- en geitenbedrijven blijven achter. Voor respectievelijk een kwart en een derde dreigt dat ze niet meer mogen groeien. De provincie benadrukt dat de meeste bedrijven nog nét niet genoeg scoren en met enige maatregelen wel slagen.

Brabant zegt op basis van juridisch advies dat van boeren mag worden geëist wat in de wet staat. Er is 'wel degelijk een juridisch risico' maar 'voldoende hoop voor een goede afloop' bij de rechter, zegt de adviseur van de provincie over het systeem.

De provincie denkt de bureaucratie rond de zorgvuldigheidsscore te beperken door punten te geven voor bestaande certificaten zoals Beter Leven en EKO. De zorgvuldigheidsscore is zo gemaakt dat de provincie denkt dat veehouders een rendabel bedrijf kunnen hebben. Het concept ligt tot eind december ter inzage. Provinciale Staten beslissen begin volgend jaar.

Brabant beschouwt het unieke systeem als een tijdelijke maatregel die vanaf 2020 niet meer nodig zou moeten zijn.

Boerenorganisatie ZLTO benadrukt dat veel veehouders al op de goede weg zijn en temperde vrijdag de euforie uit een persbericht van de provincie over brede steun voor de plannen. "We hebben nog een serieus probleem met de provincie. Verder moet nog blijken of het systeem in de praktijk werkt", reageert een woordvoerder.

Laatste reacties

  • schoenmakers1

    mooi, lto neemt afstand van de uitspraak van de provincie dat het deze extra beperking steunt, nu nog actie om deze onzin weg te krijgen, als we aan de europeese regelgeving voldoen moet dat voldoende zijn, we zijn toch vrije ondernemers

  • j.verstraten1

    Het is ZLTO schoenmakers, en ZLTO is betrokken bij de BZV als instrument om de impasse in brabant tav bedrijfsontwikkeling te doorbreken.Daarnaast is boerderij weer erg tendentieus om de suggestie te wekken dat de helft vd bedrijven niet meer zou kunnen groeien. Aan het vrije ondernemerschap in de landbouw is 30 jaar geleden al een einde gekomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.