Home

Nieuws 1378 x bekeken 1 reactie

Geld inzameling Mestinvesteringsfonds even stopgezet

Apeldoorn - Het Mestinvesteringsfonds zamelt voorlopig niet meer geld in dan de 5 miljoen euro. Eerst moet het fonds zijn meerwaarde bewijzen.

Bij de oprichting van het Mestinvesteringsfonds in maart, is gezegd dat 10 miljoen nodig was en zou worden ingezameld. Dat geld is echter nog niet binnen. Het Mestinvesteringsfonds is een initiatief van 24 voerleveranciers, LTO, NVV en Rabobank.

Ruud Tijssens, bestuursvoorzitter van het Mestinvesteringsfonds: "Het fonds heeft sinds de oprichting ervan 5 miljoen euro te besteden. Dat is voorlopig voldoende. Eerst maar eens een paar projecten in de lucht krijgen. Dan kunnen we laten zien dat het fonds een toegevoegde waarde heeft."

Tijssens maakt zich zorgen om de stroeve vergunningverlening van mestverwerkingsprojecten en weerstand van burgers tegen grootschalige installaties. "De vergunningverlening van mestverwerking is een struikelblok. Het is een heel naar vraagstuk want de vergunningafgifte vindt plaats op regionaal en lokaal niveau. De wetgeving vindt op nationaal niveau plaats. De oprichting van een Taskforce Mestverwerking is wat we nodig hebben."

Tijssens heeft begrip voor burgers in concentratiegebieden die in opstand komen tegen grootschalige mestverwerkingsinstallaties. "Deze burgers zijn van mening dat mestverwerkingsinstallaties de veehouderij faciliteert, terwijl zij juist graag zouden zien dat er minder vee in hun gebied wordt gehouden." Toch hebben mestverwerkers een installatie nodig met een redelijke omvang, om een gedegen businessplan op te zetten en bewezen technieken gebruiken. "Beiden zijn een eis van het fonds en banken."

Eén reactie

  • Wim Toornstra

    Alles overziend blijven de rechten dus gewoon bestaan en komen er melkvee rechten bij??????

Of registreer je om te kunnen reageren.