Home

Nieuws 13 reacties

Ganzenpopulatie blijft groeien

Nijmegen - De ganzenstand in Nederland blijft onverminderd groot, ondanks maatregelen om het aantal ganzen te verminderen. De groei is nog niet tot staan gebracht. Dat blijkt uit de Vogelbalans van Sovon Vogelonderzoek Nederland.

Ganzen profiteren van alle vogels het meest van de ruime beschikbaarheid van voeding op Nederlands grasland. In de winter zijn volgens de telling ongeveer 2,1 miljoen ganzen in het land. Friesland is het meest in trek als vestigingsprovincie.

Het aantal zomerganzen bedroeg in 2012 ongeveer 600.000, waarvan driekwart grauwe ganzen, volgens de telling van Sovon.

Volgens Sovon is de groei van de ganzenpopulatie in de winter in zicht. Dat geldt echter niet voor de grauwe gans en de brandgans. Daarvan nemen de aantallen in de  winter nog steeds toe. Er zijn geen aanwijzingen dat aan de toename van beide soorten een eind komt. De toename van het aantal grauwe ganzen wordt vooral veroorzaakt door de groei van de broedpopulatie in Nederland.

Laatste reacties

 • gjh

  en het LTO stond erbij en keek erna en dacht we doen er niets aan

 • agratax2

  Het ganzen bestand begint te lijken op een nieuwe vorm van inventieve veehouderij. Ik zit te wachten tot ze in het koelvak van de supermarkt liggen. Ganzeborst is zeer smakelijk en goed geslacht is er van vette gans geen sprake.

 • ed12345

  Het is een beetje ver maar hier komen de jagers zelfs uit de staat New York om hier op de ganzen te gaan Ondanks komen er hier ook meer .Een soort dat we vroeger hoogst zelden zagen zijn de witte ganzen ,als ze komen zijn het er duizenden tegelijk. als ze de zon achter hebben in de lucht is dat een mooi gezicht net zilver. Die zijn makkelijk te bejagen ze maken zoveel herrie dat een geweerschot weinig of geen uitwerking heeft

 • Schaapje

  Het ganzenakkoord heeft nog geen rekening gehouden met deze Sovon-telling /verwachting. Maar wij agrariërs wisten dit allang...hoef je echt niet voor gestudeerd te hebben. Helaas mosterd na de maaltijd. Na dit akkoord wat over een aantal jaren weer geëvalueerd dient te worden kan ik al de uitkomst geven hoor..... Velen tienduizenden ganzen meer jaarrond. En wie mag dit allemaal weer bekostigen en moet het slikken of stikken...juist de agrariërs.

 • info36

  Het is een ramp.

 • Leo van Malsen

  Omdat er nog steeds niet voldoende maatregelen zijn voor jagers om de populatie te verkleinen. Nu mogen we alweer geen lokmiddelen gebruiken zoals fluit en lokvogel. Daarnaast mogen we na 12:00 niet meer schieten en in de ochtend maximaal 2 per overvliegende groep.
  En in de periode 01-01-2014 tot 01-03-2014 mogen we helemaal geen ganzen meer schieten.

  Hoe kun je de populatie dan kleine krijgen?

 • Leo van Malsen

  En wat te denken van al die ganzen die gebroen worden in de Oostvaardersplassen. Die trekken allemaal naar Schiphol.

  De overheid betaalt bakken met geld om ze bij Schiphol te bestrijden en nog veel meer geld om ze bij de Oostvaardersplassen uit het ei te laten kruipen.

  Geldt trouwens ook voor de Biesbos en Lauwersmeer...

 • alco1

  In alle groeperingen zie je het zelfde. Ja knikkers en programma predikers worden gekoestert en lastposten worden geliquideerd. Eenmaal aan de top blijkt dat de ja knikkers helemaal niet zelf kunnen denken en helemaal ontreddert maar een beetje praten naar de mond van de kiezer.
  We hebben hier in de buurt ook zo iemand. Zit in alle besturen, maar ik hem nog nooit een eigen mening horen verkondigen.

 • Hans Sudfryslan

  Laat het maar goed sneeuwen in Nederland vliegen ze mooi richting Frankrijk , de jagers staan ze dan met vreugde op ze te wachten . Ganzenborst zal dan menig tafel en buikje vullen .

 • agratax2

  Ik heb in Marle aan de IJssel een leverancier van heerlijk gerookte ganzenborst ondekt en koop daar dan ook mijn voorraden wilde gans in. Zouden meer mensen moeten doen want deze jager jaagt niet om te doden en weg te gooien maar om te (laten) consumeren.

 • Jan van het Zand

  Gaat heen en vermenigvuldigt u. Moeder de Gans lust er wel pap van.

 • HJ O R

  De vakbonden en de jagers weten het al langer.
  Ganzen populatie groeit, LTO krimt, maar lang niet snel genoeg.
  Boeren hebben zelf ook deels schuld, zolang je die LTO bestuurders in het zadel houdt, krijg je deze problemen, OVERSTAPPEN dus.

 • polsbroek

  Als je krengen wil vergassen mag het niet van Brussel Wil je het nog gekker? Hebben ze niets beters te doen?

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.