Home

Nieuws

Fransen woedend over beperking antibioticaverkoop

Parijs - In Frankrijk hebben ruim 5.000 dierenartsen geprotesteerd tegen een nieuw wetsvoorstel van minister van volksgezondheid Marisol Touraine dat het voor dierenartsen niet langer mogelijk maakt om bepaalde antibiotica aan boeren te leveren.

Het gaat om middelen die ook in de humane geneeskunde van belang zijn. De maatregel is bedoeld om resistentieontwikkeling tegen antibiotica tegen te gaan en het antibioticagebruik in de veehouderij terug te dringen.

Frankrijk telt circa 10.000 zelfstandige dierenartsen. Net als in Nederland schrijven zij de medicijnen niet alleen voor om zieke dieren te behandelen, maar leveren zij die ook zelf. De dierenartsen voelen zich overvallen door de voorstellen van de minister.

Michel Baussier, voorzitter van de nationale orde van de dierenartsen, wijst op het feit dat het antibioticagebruik in de veehouderij in Frankrijk sinds 2008 met 15,3 procent is gedaald. Daarnaast zijn dierenartsen betrokken bij het actieplan EcoAntibio 2017, waarin als doel is gesteld om het antibioticagebruik uiterlijk in 2017 met 25 procent te hebben verminderd.

De dierenartsen menen dat de nieuwe wet bovendien contraproductief zal werken. Ze verwijzen naar de situatie in Spanje en Italië. Daar mogen dierenartsen geen medicijnen leveren en deze landen gelden juist als de grootste antibioticagebruikers. De Franse ministerraad spreekt op 13 november over de plannen van Touraine.

Of registreer je om te kunnen reageren.