Home

Nieuws 5300 x bekeken 9 reacties

Forse afname aantal etherpiraten

Den Haag – Agentschap Telecom (AT), verantwoordelijk voor de opsporing van illegale FM-uitzendingen, ziet een forse afname van het aantal illegale uitzendingen door etherpiraten.

Vanaf 1 november kunnen boeren die meewerken aan zo'n uitzending direct een boete krijgen tot 45.000 euro.

Etherpiraten zenden vaak vanuit een boerenschuur. De zendmast staat veelal ook op landbouwgrond. Boeren die meewerken aan dergelijke illegale FM-uitzendingen werden voor 1 november tijdens de opsporing nog gewaarschuwd. Nu ze direct een torenhoge boete kunnen krijgen, staan ze niet meer te springen om medewerking te verlenen. Mariël van Dam, woordvoerder AT: "Opvallend is dat sinds we 1 november met de nieuwe aanpak zijn gestart er een forse afname te zien is."

Het agentschap adviseert boeren geen medewerking te verlenen aan een illegale uitzending op welke wijze dan ook. "Realiseer je dat je in zo'n geval in overtreding bent en de kans loopt op een hoge bestuurlijke boete. Houd goed toezicht op je terrein en let ook op het terrein van je buurman. Bijvoorbeeld als die op vakantie is", aldus Van Dam.

Vorig jaar deelde AT vijftig bestuurlijke boetes uit, vijftig keer werd lasten onder dwangsom opgelegd en werden zes dwangsommen verbeurd. Het agentschap reikte in dat jaar 966 waarschuwingsbrieven uit. Exacte cijfers over 2013 verschijnen in juni 2014.

De nieuwe aanpak van illegale uitzendingen sinds november dit jaar richt zich op zowel fysieke als functionele daders. De fysieke daders zijn vaak de overtreders die 'achter de knoppen zitten', terwijl de functionele daders de personen of bedrijven zijn die hun perceel of schuur ter beschikking stellen. Dit kan zowel gaan om de eigenaar als de eventuele pachter. Als een bestuurlijke boete wordt opgelegd, kan zowel de fysieke als de functionele dader een bestuurlijke boete krijgen, laat het AT weten.

Bij functionele daders gaat het meestal om de eigenaar van het perceel. In het geval dat uit onderzoek blijkt en aangetoond kan worden dat het perceel wordt verhuurd, wordt sanctionerend opgetreden tegen de huurder van het perceel. Het agentschap gebruikt hierbij onder meer de gegevens van het kadaster en andere openbare registers.

In het geval dat de boer een illegale uitzending faciliteert door bijvoorbeeld het beschikbaar stellen van een perceel (functionele dader) of de illegale uitzending maakt/verzorgt (fysieke dader) kan een bestuurlijke boete van maximaal 45.000 euro worden opgelegd en daarnaast een last onder dwangsom. Naast de last onder dwangsom en de bestuurlijke boete kan spoedbestuursdwang worden toegepast. Spoedbestuursdwang betekent in dit geval het uitschakelen van de zendinstallatie door het afkoppelen van de aansturing, het uitschakelen van de stroomtoevoer, het loshalen van de antennedraad of het uitschakelen op een andere geschikte wijze. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de illegale zender een groot bereik heeft, want dan is er per definitie ook sprake van aantoonbare ernstige economische schade en hinder voor de luisteraar, aldus AT. Als de uitzending niet beëindigd wordt, of als er niet iemand ter plaatse is om de zendinstallatie uit te schakelen, wordt spoedbestuursdwang toegepast. Daarnaast kan er reden zijn om af te wijken van bestuursrechtelijk optreden en kan er strafrechtelijk worden opgetreden.

Hoe hoog de uiteindelijke boete wordt hangt af van de omstandigheden. De hoogte van de bestuurlijke boete wordt onder andere bepaald door het type antenne-installatie, de ontvangstafstand  en bijvoorbeeld of een toezichthouder is belemmerd bij de uitvoering van zijn wettelijke taak.

Hoeveel boetes het AT sinds 1 november heeft uitgereikt wil het agentschap niet zeggen. Dit geldt ook voor de hoogte van de boete. "Vanwege privacybelangen gaat het AT niet in op individuele boetes. We kunnen wel melden dat het agentschap meerdere keren hoge boetes heeft opgelegd in 2013", aldus Van Dam. Volgens de woordvoerder is de berekening van de hoogte van de bestuurlijke boete afhankelijk van een groot aantal factoren en situaties. In sommige gevallen kan in bezwaar of door de rechter anders geoordeeld worden over feiten of omstandigheden.

Laatste reacties

 • koestal

  met zo,n dikke boete laat je het wel,kun je beter een mooie auto voor kopen

 • 1455

  kun je zien hoe verrot nederland is

 • Zuperboer

  Mooi dat dit zo goed werkt. Dan kan dhr. van Dam van AT ook per 1 januari 2014 afvloeien naar de WW. Scheelt vast weer een vorstelijk salaris van vele malen 45.000 Euri per jaar.

 • Snel

  zielige zooi in Den Haag, deze mensen bieden andere muziek dan men in Nederland gewend is,vele luisteraars worden nu teleurgesteld.Ik ben der zelf geen fan van.

 • Mozes

  Bij ons in de buurt is ook regelmatig een geheime zender actief. Meestal op zaterdagavond. Alle radiozenders worden gestoord waardoor ik niets anders kan ontvangen dan ruis. Wat mij betreft mag het wel een keer ophouden.

  Voor mensen die toch graag verder willen met een geheime zender is het misschien een oplossing om uit te zenden vanaf grond die eigendom is van staatsbosbeheer.

 • schoenmakers1

  zouden ze die dan ook aanpakken mozes, meestal maakt de overheid regels die voor iedereen geld behalve voor hun

 • janenminie1

  Diep trieste zaak dat we dan naar die Hilversumse kliek moeten luisteren.Op het platteland wordt bijna niet anders beluisterd.Jammer voor Bennie e.d.topartiesten die door bovenstaande kliek volledig genegeerd worden net zoals ze ook doen met b.v. Dana Winner en meer goede nummers van onze zuiderburen.

 • ae-ea

  Dit riekt naar maffia praktijken.

 • aardappelboer

  al het mooie draaien ze hier in nederland de nek om

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.