Home

Nieuws 557 x bekeken

FAO voorziet meer rust op voedselmarkten

Rome - Agrarische grondstofmarkten komen meer in balans en laten de komende tijd minder heftige prijsschommelingen zien dan in de afgelopen jaren, vooral doordat de voedselproductie toeneemt en de graanvoorraad is herstelt.

Dat meldt de Wereldvoedselorganisatie FAO in haar Food Outlook rapport.
De graanvoorraad dekt aan het einde van het seizoen volgens de FAO 23 procent van het verbruik. Daarmee is de situatie volgens de VN-organisatie duidelijk verbeterd ten opzichte van het historische dieptepunt van 18 procent dat in het seizoen 2007/2008 is opgetekend. De graanmarkt leidt vaak ook tot prijsbewegingen ook bij andere producten.
In oktober steeg de zogeheten voedselprijsindex van de FAO 1,3 procent. Ten opzichte van een jaar geleden ligt de index ruim 5 procent lager. Hoewel voedselprijzen over de hele linie in oktober zijn gestegen, had de suikermarkt de meeste invloed. De suikerprijs steeg voor de derde maand op rij, deze keer met 7 procent.
In de belangrijkste productieregio in Brazilië werd de oogst vertraagd door ongunstig weer terwijl een enorme suikerterminal in de exporthaven van Santos in vlammen opging. De graanprijsindex steeg 1 procent maar ligt nog 22 procent onder het niveau van oktober 2012. Er wordt een recordoogst mais verwacht  maar de tarweprijs nam toe door een stevige exportvraag en mindere oogstramingen voor Argentinië en het Zwarte Zee gebied.

Of registreer je om te kunnen reageren.