Home

Nieuws 807 x bekeken

Export bloemen en planten daalt

Aalsmeer – De exportwaarde van bloemen en planten uit Nederland is dit jaar tot en met oktober uitgekomen op 4,5 miljard euro, 4 procent minder dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Hoofdbedrijfschap HBAG. De daling is deels gevolg van een fors lagere vraag naar sierteeltproducten op Zuid-Europese markten.

Naast een lagere vraag in landen als Spanje, Italië en Portugal speelt ook een terugval van de economie in Noord-Europa een rol. Zo importeerde Duitsland ruim 4 procent minder bloemen. Het weer zat bovendien tegen. In 2013 was het voorjaar koud, terwijl de zomer lang duurde en warm was. Het bedrijfschap blijft positief over de afzet op langere termijn.
Het ABN Amro Economisch Bureau verwacht in een sectorupdate dat de export van bloemen en planten in 2014 een bescheiden groei laat zien. De euro zal naar verwachting ten opzichte van de Amerikaanse dollar verzwakken, terwijl het consumentenvertrouwen in de meeste grote afzetlanden ruimte biedt voor herstel.
Ook zien de analisten mogelijkheden nieuwe markten te ontplooien in met name Oost-Europa, zoals Rusland, maar ook de Alpenlanden en Scandinavië. In Oost-Europa stijgt het welvaartsniveau volgens de analyse sneller dan in de Eurozone, terwijl er een relatief omvangrijke groep consumenten woont. Rusland telt bijvoorbeeld net zoveel inwoners als Duitsland en Frankrijk samen.
Op bestaande markten kan de export profiteren van relatief nieuwe distributiekanalen, zoals supermarkten, bouwmarkten en woonwarenhuizen. Nu staat de verkoop van sierteeltproducten in supermarkten nog in de kinderschoenen, maar de potentie is groot vanwege het grote aantal klanten dat er regelmatig boodschappen doet.

Of registreer je om te kunnen reageren.