Home

Nieuws 714 x bekeken 3 reacties

Europarlementariërs: stop onderhandelingen VS

Brussel - Onderhandelingen over een nieuw handelspact tussen de EU en VS, het Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP), moeten worden geschorst. Dat willen althans de Groenen/EVA in het Europees Parlement als ook de voorzitter van het parlement, Martin Schulz.

De onderhandelingen kunnen volgens hen verder gaan als VS garanties geeft dat burgers, bedrijven en politici in de EU niet langer meer worden bespioneerd.
Deze week is na juli de tweede ronde van onderhandelingen in gang gezet. Eerder werden de besprekingen afgelast omdat de Amerikaanse federale overheid deels de deuren sloot vanwege politieke onenigheid over de overheidsbegroting. Duitsland eist ook garanties nadat bleek dat ook bondskanselier Angela Merkel is  bespioneerd. Veel Duitse Europarlementariërs, van allerlei politieke pluimage, scharen zich achter dit standpunt.
Voorzitter Rebecca Harms van de Groenen/EVA zegt dat een transatlantisch partnerschap duidt op wederzijds vertrouwen, terwijl de Amerikaanse autoriteiten met Europese overheden en burgers omgaan alsof het vijanden uit de Koude Oorlog zijn. De partij wil het issue op de agenda voor de plenaire sessie van het Europees Parlement volgende week in Straatsburg.
De regeringen van de 28 lidstaten zetten vooralsnog door. De tweede ronde van onderhandelingen gaat over onder meer harmonisering van standaarden, energie, de dienstensector en investeringsvoorwaarden, aldus de Europese Commissie. De VS wil door de TTIP vooral meer agrarische grondstoffen als mais, tarwe en soja uitvoeren, terwijl de EU toegang wil voor industriële goederen, diensten maar ook voedingsproducten met hoge kwaliteit zoals kaas of yoghurt.
De VS is reeds de belangrijkste exportbestemming voor landbouwproducten uit de EU. In 2012 kocht de VS voor 15 miljard euro aan landbouwproducten uit de EU.

Laatste reacties

  • trekker123

    Die garantie dat we niet meer worden bespioneerd kunnen ze gerust afgeven. Als het zover is dat er weer een aap uit de mouw komt dan wordt daar wel een punt aan gedraaid. Of er wordt heel erg sorry gezegd. 'We vinden het echt heel erg wat er is gebeurd en zullen er op toezien dat het niet meer gebeurd'. Hoe groen kun je zijn om te menen dat je op deze manier onderhandelingen kunt voeren? Zo groen als de groenen?

  • agratax2

    trekker123. Nu wordt er straks echt niet meer -afgeluisterd-. Mar er komen aanslagen uit verdachte hoek die we door telefoon tappen en mail tappen hadden kunnen voorkomen, zijn die alle betrokkenen nog zo blij dat hun telefoonnummer privecy gegarandeerd is? Waren we in de dertiger jaren minder naief geweest, hadden ons kunnen voorbereiden op WOII en waren er vermoedelijk minder mensen afgevoerd naar vernietigingskampen.

  • jordi 1455

    Waarschijnlijk hebben de groenen wat te verbergen.

Of registreer je om te kunnen reageren.