Home

Nieuws

EZ betaalt schappen voor taken 2014

Den Haag - Het ministerie van Economische Zaken (EZ) gaat de productschappen betalen voor het uitvoeren van de publieke taken die de schappen in 2014 nog uitvoeren omdat ze nog niet kunnen worden ondergebracht bij het ministerie.

De uitvoeringskosten worden uit de 31 miljoen euro betaald die het ministerie heeft begroot voor de uitvoering van de taken. Dat schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp in een brief aan de Tweede Kamer. Het Productschap Akkerbouw liet vorige week weten 1,5 miljoen euro van de overheid te willen omdat vrijwel alle verordeningen van het schap later dan 1 januari 2014 worden overgedragen aan de overheid.

De overdracht van taken gaat langzamer dan aanvankelijk gepland. Kamp verwacht dat per 2014 80 procent van de publieke taken door de ministeries worden uitgevoerd. Voor de overige publieke taken zijn wijzigingen van wet- en regelgeving nodig. Doelstelling is om alle taken per 1 januari 2015 over te hevelen. Onder de taken die als laatste worden overgedragen vallen het antibioticabeleid, varkensleveringen, salmonella-regelgeving, diverse teeltverordeningen, gewasbescherming en landbouwzaaizaden.

Het ministerie verwacht na 2014 geen heffingen in te stellen voor het uitvoeren van de productschapstaken, schrijft Kamp. Alleen voor de private bijdrage voor Diergezondheidsfonds worden nog heffingen ingesteld.

Met de overdracht van de taken zullen 190 voltijdsarbeidsplaatsen van de productschappen over gaan naar de ministeries.

Of registreer je om te kunnen reageren.